Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πετρέλαιο υπάρχει, εθνική-πολιτική βούληση δεν υπάρχει...

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κρίσιμα ζητήματα που καταδεικνύουν αποδοχή μειωμένης εθνικής κυραρχίας όχι δημοσιονομικής, αλλά εδαφικής, από όλες τις κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα, ανακύπτουν μετά την ανάδειξη της υπόθεσης πιθανής ύπαρξης πετρελαίων στο Αιγαίο στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του καναλιού ALTER.


Το σημαντικότερο σημείο της μετάδοσης αφορούσε την ανάδειξη της αναφοράς της Διεύθυνσης Β7 του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιου για....

....την ενεργειακή διπλωματία σχετικά με την ύπαρξη πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο. Μία αναφορά που έγινε το 2008 δημοισεύθηκε μάλιστα τότε ένα μέρος της στην εφημερδία «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, αλλά έκτοτε (Ιούνιος 2008) ουδείς άκουσε ή έμαθε κάτι περισσότερο γι αυτήν.


Το υπουργείο Εξωτερικών, αρνήται κατηγορηματικά την παροχή οποιασδήποτε επίσημης πληροφόρησης για την τύχη της αναφοράς αυτής.


Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η αναφορά με τίτλο «Πιθανά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο», εστάλη στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και κοινοποιήθηκε στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Πέτρο Δούκα, αλλά και ορισμένες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αναφορά δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον να αμφισβητήσει τουλάχιστον την «υψηλή πιθανότητα ύπαρξης πλούσιων πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων στο Βόρειο Αιγαίο». Που σημαίνει ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο αναζήτησης των κοιτασμάτων αυτών.

«Πριν από τρεις μήνες, τέλη Σεπτεμβρίου και ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές και οδεύαμε σε ήττα του κυβερνώντος κόμματος ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης είχε εγκρίνει την διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των σημαντικότερων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την Καναδική εταιρία DENISON, στην «Ενεργειακή Αιγαίου».

Φαίνεται ότι κάποιοι πείστηκαν με την αναφορά της Β7 και επένδυσαν σε αυτήν. Και πολύ σύντομα είχαν αποτελέσματα.

Το 2009, η Ενεργειακή Αιγαίου επένδυσε συνολικά 80 εκατομμύρια δολάρια σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, που αύξησαν την ημερήσια παραγωγή της εταιρείας, από 1.000 βαρέλια ανά ημέρα πριν την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος, σε 5.000 βαρέλια στην παρούσα φάση.

Και μόλις τέσσερις μήνες μετά είχαμε επιτυχή γεώτρηση της "Ενεργειακής Αιγαίου" στο κοίτασμα "Ε" και εντοπισμός 30.000.000 βαρελιών για τα επόμενα 14 χρόνια είναι τα πολύ σημαντικά νέα που έρχονται από το βόρειο Αιγαίο!

Υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί άμεσα στα 5.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως η παραγωγή του Πρίνου, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης στο κοίτασμα «Έψιλον».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής, η γεώτρηση δόθηκε στην παραγωγή σήμερα και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ημερήσια δυναμικότητα της εταιρείας, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 3.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που θα ανεβάσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή στα 5.000 βαρέλια.

Τα συνολικά αποθέματα του κοιτάσματος «Έψιλον» εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια και η εταιρεία θα προβεί σε νέες μελλοντικές γεωτρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη βέλτιστη εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Το «Έψιλον» είναι το πρώτο νέο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην χώρα μας μετά από 14 χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί επί της ουσίας «να μην ξεφύγει» το όλο θέμα. «Δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο» δηλώνει στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ενώ και οι Τούρκοι διεξάγουν ανάλογες έρευνας για πετρέλαιο, έστω και μέσα στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Είναι σαφές ότι η πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα ακολουθεί μία πολιτική του στιλ «Απελθέτω απ’ εμού το πετρέλαιον τούτο». Διότι ακόμα και στα τουρκικά χωρικά ύδατα να ανακαλύπτονταν πετρελαϊκά κοιτάσματα αυτά θα είχαν ως συνέπεια να αυξηθούν οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνα και αξόρυξη τουλάχιστον στο κοίτασμα του Μπάμπουρα. Το κοίτασμα που έφερε τρεις φορές στα πρόθυρα πολέμου Ελλάδα και Τουρκία: το 1976, το 1982 και το 1987.

Το κοίτασμα αυτό και τα κοιτάσματα στα οποία είχε δικαιώματα η DENISON και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία Calfrac, η οποία όμως δεν προχώρησε που δεν προχώρησε σε καμία ερευνητική γεώτρηση εδώ και αρκετά χρόνια, τώρα μεταβιβάστηκαν στην «Ενεργειακή Αιγαίου». Τα κοιτάσματα που θα ερευνηθούν είναι στη θέση Άθως, στη θέση Αμμώδη και στη θέση... Μπάμπουρας.

Τι σημαίνει Μπάμπουρας; Δέκα μίλια νοτιοανατολικά της Θάσου, όλα δείχνουν ότι «κοιμάται» το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της περιοχής.

Στην αφορά της Β7 αναφέρονται όλα τα στοιχεία που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Κουλουμπής για την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο:

«Περιοχή Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου. Είναι μία περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από την Τουρκία (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν σε αυτήν την περιοχή υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει το 40% περίπου των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια».

Στην ίδια αναφορά το υπουργείο αναφέρει και το πιό κρίσιμο στοιχείο: «Πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για γνωστά κοιτάσματα που είχαν ήδη εντοπιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες (70,80 και 90) στην περιοχή της Θάσου και για τα οποία δεν προχώρησε η εξόρυξη λόγω κόστους (σ.σ. αναφέρεται στα μικρά κοιτάσματα όπως αυτάό που εντοπίστηκε τον προηγούμενο μήνα από την Ενεργειακή Αιγαίου)».

«Το σύνολο των απολήψιμων αποθεμάτων υπολογίζεται στα 2 - 4 δισεκατομμύρια βαρέλια, αναφέραι στην αναφορά, με δυνατότητα εξόρυξης 130.000 - 180.000 βαρελιών ημερησίως, που θα κάλυπταν τις εθνικές ανάγκες σε ποσοστό 40% (η ημερήσια κατανάλωση κινείται συνολικά κοντά στα 400.000 βαρέλια)»

.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται (αλλά και με παλαιότερες έρευνες, με βασικότερη της γαλλικής εταιρίας «BEICIP», που αναγνωρίζεται ως η εγκυρότερη από όσες δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν), το πρόβλημα έγκειται στο βάθος που βρίσκονται τα κοιτάσματα, το οποίο καθιστά «ακριβή» την εξόρυξη.

Στο παρελθόν, όταν η τιμή του βαρελιού κυμαινόταν πολύ κάτω από τα 100 δολάρια, η εξόρυξη με κόστος άνω των 10 δολαρίων ανά βαρέλι θεωρούνταν ασύμφορη.

Με σημερινή τιμή 65-80 δολάρια και με τους νέους τρόπους εξόρυξης το κόστος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην χειρότερη περίπτωση θα είναι από 35 μέχρι 50 δολάρια το βαρέλι!

Το συμπέρασμα είναι πως αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων, ενώ επισημαίνεται ότι «το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά και η εμπειρία από την επιτυχημένη άντληση των αιγυπτιακών offshore αποθεμάτων φυσικού αερίου δείχνουν το δρόμο και για την Ελλάδα...».

Αντίθετα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ύπαρξη μεγάλου πετρελαιοφόρου κοιτάσματος νότια του Καστελλόριζου. Ελληνικές εταιρείες ή εταιρείες που να δρούν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου δεν έχουν προχωρήσει εκεί σε έρευνες.

Μόνο η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έρευνας εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Άρα αν υπάρχει τέτοιο θέμα μόνο από τουρκικές πηγές θα πρέπει να προέρχονται αυτές οι πληροφορίες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η άρνηση της ελληνικής πλευράς – όλων των κυβερνήσεων από το 1974 και εντεύθεν - να προχωρήσει δυναμικά σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Μπάμπουρα ρισκάροντας ακόμα και μία σύγκρουση με την Τουρκία θέτει θέμα μειωμένης εθνικής κυραρχίας όχι σε δημοσιονομική βάση, αλλά σε εδαφική...

Από ....tiresias

Οι Daltons της ελληνικής οικονομίας...

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Στην Ελλάδα όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, φτιάχνεις μια Επιτροπή κι όταν δεν θέλεις να τιμωρήσεις κάποιον, φτιάχνεις μια Εξεταστική. Για να σιγουρευτούνε ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, θα το ψάξουν από Νώε και δώθε.

Και στο τέλος, όταν θα έχουν γεμίσει τις τσέπες τους από τις αποζημιώσεις για τις συμμετοχές τους στις Εξεταστικές, θα βγάλουν από ένα πόρισμα το κάθε κόμμα, θα μιλήσουν για πολιτικές ευθύνες και οι ένοχοι θα αποδοθούν "λευκοί" σαν περιστερές, γιατί είτε τα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί, είτε δεν θα έχουν αποδειχτεί...

Οι Ντάλτονς ήταν τέσσερις, όσοι δηλαδή κι ο Γιάννος, με τον Χριστοδουλάκη, τον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου...

Κι ο δικός μας, ο Αρτινός, ο Δημητράκης ο Τσοβόλας; μπορεί να ρωτήσει κάποιος απ' αυτούς που θέλουν να το πάνε από το '80 και δώθε...

Ε, οι Ντάλτονς είχαν και τον Ραταπλάν!!!
 
Από .....ΚΕΝΤΡΙ

“Η Ελληνική ώρα της Αλήθειας για το Ευρώ”

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com
Α
Wall Street Journal: “Η διάσωση της Αθήνας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη απ’ότι η χρεοκοπία της…”


Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Η Ελληνική ώρα της Αλήθειας για το Ευρώ” η αμερικανική εφημερίδα ουσιαστικά “συμβουλεύει” τους Ευρωπαίους εταίρους να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η αθέτηση των υποχρεώσεων ή το πάγωμα των χρεών θα ήταν σίγουρα μια οδυνηρή εμπειρία, ειδικά για την Ελλάδα. Αλλά συνάμα θα ήταν και μια ευκαιρία διευκρίνισης του τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το Ευρώ αλλά και τι δεν αντιπροσωπεύει.

Πάνω από όλα η κρίση πρέπει να καταδείξει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι «Ένωση συσσώρευσης χρεών». Τα όργανα της συνθήκης που ίδρυσαν τη νομισματική ένωση δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισημίας γι’αυτό, αλλά η αμφιλεγόμενη διάσωση της Ελλάδας σίγουρα υποσκάπτει το παραπάνω επιχείρημα. Και σίγουρα μια «Ένωση συσσώρευσης χρεών» όχι μόνο δεν μπορεί να ενισχύσει το Ευρώ, αλλά μάλλον το οδηγεί σε μόνιμη αποσταθεροποίηση”.

Αφού υποστηρίζει ότι η “διάσωση της Αθήνας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη απ’ότι η χρεοκοπία της”, το δημοσίευμα σημειώνει ότι “ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ευρώ πλέον δεν είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος του να κατρακυλήσει πλέον το νόμισμα από τις επιπτώσεις της διάσωσης σε μια μικρή οικονομικά «άσωτη» χώρα”.

Κατά την Wall Street Journal πριν από περίπου δύο ή τρία χρόνια θα είχε επενδυτικά μικρή σημασία αν κάποιος αγόραζε Γερμανικά, Ιταλικά, ή Πορτογαλικά ομόλογα, αλλά στην παρούσα φάση που τα Ελληνικά ομόλογα πουλάνε δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα Γερμανικά, βλέπουμε ότι η αγορά αντιμετωπίζει πλέον με διαφορετική τιμολόγηση τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.


“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Ισπανός ομόλογός του, José Luis Rodríguez Zapatero προτίμησαν να βαφτίσουν αυτή την απόκλιση προϊόν «επίθεσης», τόσο κατά των χωρών τους όσο και κατά του κοινού νομίσματος. Για την ακρίβεια η διεύρυνση των spreads δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αργοπορημένη αποδοχή της πραγματικότητας. Η προσχώρηση στην Ευρωζώνη δε μεταμόρφωσε ξαφνικά τις «σπάταλες» χώρες σε εγκρατείς. Η Ελλάδα απλώς απολάμβανε μέχρι τώρα το «δωρεάν γεύμα» που της παρείχε η τάση των Γερμανικών επιτοκίων να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια όλων των υπολοίπων νομισματικών εταίρων, τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Και το δημοσίευμα καταλήγει:

“Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με το γεγονός του ότι υπάρχουν όρια στο κατά πόσο μπορούν και οι ίδιοι να προσεγγίσουν τις πιστωτικές αγορές. Επαληθεύεται λοιπόν ο κανόνας της ανοχής των επενδυτών προς κυβερνήσεις που εξαπλώνονται πάνω από τις δυνατότητές τους και μοιράζουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να κρατήσουν. Εάν το Παρίσι και το Βερολίνο φερθούν έξυπνα, θα το αντιληφθούν αυτό πολύ πριν βρεθούν δέσμιοι του Ελληνικού χρέους. Διαφορετικά ολόκληρη η Ευρωζώνη θα βουλιάξει κάτω από την ασωτία των λίγων”.

Ολλανδοί: να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών. Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας De Telegraaf, το 92% των 5.300 ερωτηθέντων Ολλανδών πολιτών επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση. Επίσης, 6 στους 10 ανησυχούν ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να προέλθει από τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσοστό άνω του 90% επιθυμεί και την αποχώρηση της Ολλανδίας και της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.

                                                                        ***

Σχόλιο:

Για μια ακόμη φορά γίνεται η Ελλάδα το πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποβλέπουν στην παγκόσμια κυριαρχία. Για μια ακόμη φορά όμως, ταυτόχρονα, φανερώνονται και οι «Εφιάλτες» που …δείχνουν τον δρόμο. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει αυτή τη φορά, η λεγόμενη «παιδική χαρά» του Jeffrey, που κάθε άλλο παρά παιδική χαρά είναι. Το δημοσίευμα της WSJ φανερώνει, την αγωνία των αμερικανών να προλάβουν τους χρόνους, που έχουν υπολογίσει, στη στρατηγική αποδόμησης του Ευρώ.

Το πρόβλημα γι αυτούς δεν είναι η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός, που χρησιμοποιείται επιδέξια από τους Γερμανούς, ως ανάχωμα, κατά των σχεδίων της αγγλοαμερικανικής κυριαρχίας. Το Ευρώ είναι ο νέος «Άξονας»… και πρέπει να πέσει…

Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν αυτό τελικά συμβεί, διότι παρακολουθώ τις κινήσεις των γερμανών, οι οποίοι δείχνουν να κινούνται αυτόν τον καιρό δραστήρια προς …νέες κατευθύνσεις.

Το τι θα συμβεί με την Ελλάδα, θα πρέπει να μας το πει ο «Yorgo», διότι μόνο αυτός γνωρίζει το …παζάρι του παρασκηνίου!

 Από .......alkimosarchive.wordpress.com



.

Εκλεισε η συμφωνια Aegean - Olympic Air...


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Εκλεισε η συμφωνια συγχωνευσης της Aegean με την Olympic Air! Η Aegean απορροφαει την Olympic, η MIG περνει μετοχικο πακετο ισο με τις μετοχες της οικογενειας Βασιλακη! Δεν εχει ανακοινωθει ακομα ποιος θα ειναι προεδρος, αλλα μαλλον απο την πλευρα της ΑΕΕ θα ειναι. Επισημη ανακοινωση και λεπτομεριες αναμενονται αυριο Παρασκευη ή τη Δευτερα, ενω η συμφωνια θα πρεπει να επικυρωθει και απο την Ελληνικη αλλα και Ευρωπαϊκη Επιτροπη Ανταγωνισμου.

Aπό ..........stefos-muc

"Δεν υπάρχει απόφαση για πρόσθετα μέτρα"

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις ρωγμές που υπέστη η συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με αφορμή την απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι "δεν έχει ρεβανσιστική λογική", ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι "η Εξεταστική στέλνει αντιφατικά μηνύματα".


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι προσώρας δεν υπάρχει σκέψη για λήψη πρόσθετων μέτρων και ότι κινείται βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα καθορίζονται με βάση την υλοποίηση του Προγράμματος και πως "δεν υπάρχει απόφαση ούτε σκέψη από την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα". Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση- "εκεί είναι ο στόχος μας, να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι "δεν μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ".

Παράλληλα, η Ρηγίλλης ρίχνει μερικώς τους τόνους επισημαίνοντας ότι "η συναίνεση υπάρχει όταν τα μέτρα έχουν τη σωστή κατεύθυνση", ωστόσο διατηρεί την τακτική της σε σχέση με την Εξεταστική, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα, "όλες οι περίοδοι κατά τις οποίες εκτοξεύθηκε το έλλειμμα της χώρας- κυρίως την 20τια ΠΑΣΟΚ". Η ΝΔ πρότεινε 23 μέτρα άμεσης εφαρμογής για ρυθμίσεις-ανάσα για την οικονομία.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι οι Βρυξέλλες ρωτούν να μάθουν εάν θα πάει κάποιος φυλακή για την παραποίηση των στοιχείων.


                                                     Συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά


Σενάρια για πρόσθετα μέτρα

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών- τους οποίους επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου- αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται όλα τα πιθανά μέτρα, όχι όμως και η περικοπή του 14ου μισθού, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να προλάβει την προθεσμία της 15ης Μαρτίου, που έθεσε το Eco/Fin στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εξέταση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, νέας αύξησης της φορολογίας των καυσίμων και επιβολής φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και στα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα πονοκεφαλιάζουν και για την εξεύρεση τρόπων περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα φθάνουν εντός των ημερών οι εκπρόσωποι που συνιστούν την λεγόμενη τριμερή επιτροπή: της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει προσδιοριστεί εμμέσως το μέγεθος του νέου πακέτου μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% χρειάζονται επιπλέον που αντιστοιχούν στο 1,25% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα", τονίζουν ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και από τις Βρυξέλλες ως "πειραματόζωο", προκειμένου να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες- μέλη της ευρωζώνης, για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Βολές Παπουτσή

Σκληρά λόγια προς όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, να σταλούν τα στοιχεία πρώτα στον εισαγγελέα, πριν από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Εξηγήσεις για Goldman Sachs

Την Παρασκευή, εξάλλου, η Ελλάδα καλείται να εξηγήσει στη Κομισιόν για τη συμφωνία swaps που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την Goldman Sachs, με αποτέλεσμα την απόκρυψη του χρέους.

Η Eurostat εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

Από....Nooz.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com