Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Συναίνεση για σκληρά μέτρα

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

"Δεν έχουμε τα περιθώρια ν’ αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες", ανέφερε κάνοντας έκκληση στους αγρότες για κατανόηση του προβλήματος, στη Βουλή λίγο πριν φύγει για την Ινδία, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τόνισε ότι "πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απ’ τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές" κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ενώ σημείωσε "Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά", "Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας;". Επίσης υποστήριξε ότι "η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας" και υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του(ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ κλπ).

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση για να εφαρμοστούν τα "σκληρά μέτρα" του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότητσης βρίσκοντας σύμφωνο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μάλιστα είπε "ξεκολλήστε, κύριε πρόεδρε", "καθυστερείτε πολύ. Χάνετε χρόνο. Χάνετε αξιοπιστία".

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο "Καλλικράτης" ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε, αλλάζοντας την προηγούμενη θέση(περί αρχηγοκεντρικού συστήματος) και υποχωρώντας σε αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι είναι υπέρ αλλά το σχέδιο, που παρεμπιπτόντως είναι κατά ένα μέρος της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι "ελλιπές".

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς είναι πολλοί και κοστίζουν ακριβά, διευκρίνισε πως δεν είναι εχθρός καμίας τάξης αλλά «πρέπει να σπάσουμε αυγά» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άργησε να λάβει μέτρα τέσσερις μήνες.

Η γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισαν ότι θα προσέλθουν, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων.

Από.........i-reportergr

Ο Παπανδρέου ζητά βοήθεια γιατί το "πρόγραμμα" του κατέρευσε, ώστε να επιλέξει...


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

...Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή σκληρές αποφάσεις με επώδυνα μέτρα. Με άλλα λόγια ζητά συνενοχή στο κυβερνητικό αλλαλούμ!



Του Στάθη Σαραφόπουλου - Οικονομολόγου, τ. Βουλευτού

Από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαμε τονίσει ότι επέλεξε λάθος δρόμο, τον επικοινωνιακό, και ότι σύντομα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ άσχημη κατάσταση!

Το υπενθυμίζαμε συχνά-πυκνά σε όλη αυτή τη διαδρομή μήπως και εισακουσθούμε.

Δυστυχώς τους κυβερνώντες τους ενδιέφερε μόνο το άλλοθι "της μη τήρησης των υπεσχημένων" έναντι του ελληνικού λαού, κατά την προεκλογική περίοδο!

Στα δύο πρώτα υπουργικά συμβούλια μας είπε, ο πρωθυπουργός, ότι λόγω της οικονομικής μας κατάστασης κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και ότι η ελληνική οικονομία είναι υπο πτώχευση!

Διαβάστε εδώ! και εδώ!

Μετά έτρεχε στα διεθνή ΜΜΕ να διαψεύσει αυτά που όλοι άκουσαν από τα χείλη του, αφού οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μεταδίδονταν ζωντανά απο την τηλεόραση.

Κατασυκοφάντησαν την οικονομία, όχι ότι είχαν τελείως άδικο, αλλά ορισμένα πράγματα "δεν λέγονται στην πολιτική" με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Τα spreed ν' ανεβαίνουν, από λεπτό προς λεπτό και ο ελληνικός λαός να επιβαρύνεται σε κάθε "δάνειο του κράτους" από 500 έως 1.000 εκ. ευρώ επιπλέον, από αυτά που θα πλήρωνε τον περασμένο Οκτώβριο!

Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε από μόνος του στο σημερινό του αδιέξοδο!

Το άσχημο είναι ότι αυτό το αδιέξοδο του πρωθυπουργού είναι και αδιέξοδο της Πατρίδας μας!

Με άλλα λόγια το "πρόγραμμα" τους κατέρρευσε και ο Παπανδρέου ενημερώνει σήμερα το μεσημέρι έναν - έναν ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το εάν η Ελλάδα θα δεχθεί τη βοήθεια του ΔΝΤ εφαρμόζοντας μέτρα ήπιας προσαρμογής ή εάν θα λάβει σκληρές αποφάσεις με μειώσεις μισθών, επιδομάτων και...

συντάξεων και τεθεί υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που αναμένεται ότι θα αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο τις επόμενες ημέρες, για να μην πούμε τις επόμενες ώρες.

Ο Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για την έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος και κάλεσε τους επικεφαλής της φορέων της αντιπολίτευσης στο Μαξίμου.

Στις 4.15 το απόγευμα συναντάται με την Παπαρήγα, στις 5 με τον Καρατζαφέρη, στις 5.45 με τον Σαμαρά και στις 6.30 με τον Τσίπρα.

Το πιο κρίσιμο ραντεβού είναι με την Αλέκα η οποία αρνείται οποιαδήποτε μορφής συναίνεση (σς «ανατροπή τώρα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος» είπε χθες το βράδυ στη Βουλή) , ενώ θα ζητήσει από τον Καρατζαφέρη να χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής.

Αναλόγως θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί με τον Τσίπρα, τον οποίο επίσης φοβάται όπως την Παπαρήγα .

Ο Σαμαράς έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις και δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά αφού είναι ο δεύτερος πόλος αυτού του συστήματος εξουσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που από χθες το απόγευμα κυκλοφορούν και σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία και τα επιτελεία των τραπεζιτών, πιο πιθανή θεωρείται η παρέμβαση του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την ήπια προσαρμογή αφού απλώς ... δεν παίζει να μην υπάρξει κοινωνική εξέγερση αν μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και κατ΄ επέκταση του συνόλου των εργαζόμενων.
 
Από ...Citypress-gr

Αριστερά κόμματα ή αριστερή κοινωνία;...

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Κώστας Λάμπος

Στις τελευταίες εκλογές πήραν μέρος είκοσιτρία κόμματα-εκλογικοί συνδυασμοί και κάμποσοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε κάποιες επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

Σ’ αυτές τις εκλογές φέρεται πως δεν πήρε μέρος το 31,76 των ψηφοφόρων, ένας στους τρεις δηλαδή. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές το ποσοστό των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και πολύ πάνω από το 50%,[1] πράγμα που σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εμπιστεύεται πιά το καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα και την πολιτική έκφρασή του, την αστική Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο ιδεολογικό στίγμα των κομμάτων και σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις δύο κατατάσσονται στο χώρο της Κεντροδεξιάς-Δεξιάς, είναι δηλαδή φορείς της συντηρητικής και νεοσυντηρητικής ιδεολογίας, έντεκα χαρακτηρίζονται γραφικά και αταξινόμητα, ενώ δέκα κατατάσσονται στο χώρο του φάσματος Κεντροαριστερά-Αριστερά. Η δική μας ανάλυση θα περιοριστεί στις δυό κατηγορίες κομμάτων, στην κατηγορία των κομμάτων της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς και...

στην κατηγορία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Μια απλή σύγκριση των δυνάμεων των δυό πολιτικών μπλοκ δείχνει:

· Πως οι δυνάμεις του Κεφαλαίου, της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης του μανιακού καπιταλισμού[2], εκφράζονται σταθερά με ένα μεγάλο κόμμα, που συσπειρώνει τις κοινωνικές επιρροές του, ως μονοκομματική Δεξιά και κατά περιόδους με ένα ακόμα μικρό συμπλήρωμά του που λειτουργεί ως ανάχωμα για τη μη διαρροή ψήφων προς το απέναντι «στρατόπεδο», σε αντίθεση με το απέναντι «στρατόπεδο» που εκφράζεται με πάρα πολλά «αριστερά» κόμματα, δηλαδή ως πολυκομματική Αριστερά πράγμα που λειτουργεί αποσυσπειρωτικά και προς όφελος φυσικά της δεξιάς πολιτικής και του Κεφαλαίου.

· Πως το μπλόκ των δυνάμεων που αυτοχαρακτηρίζονται αντιδεξιές, κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις συγκεντρώνουν από το 1975 και δώθε, το 60-65% των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε αντίθεση με το μπλόκ των δεξιών δυνάμεων που περιορίζεται μόλις στο 35-40%.

Προφανώς ο σκληρός πυρήνας του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, η ντόπια ολιγαρχία δηλαδή, με την καθοδήγηση και με τη βοήθεια των κέντρων της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της εκάστοτε Ηγεμονίας, έχουν κάθε συμφέρον το «πολιτικό σύστημα» να λειτουργεί με αυτούς τους όρους και γι’ αυτό φροντίζουν με κάθε τρόπο αυτό να λειτουργεί στη βάση της μονοκομματικής Δεξιάς και της πολυκομματικής Αριστεράς

Προφανές είναι επίσης πως η πολυδιάσπαση και ο αλληλοσπαραγμός των δυνάμεων της όποιας αριστεράς ευνουχίζει την αριστερή πολιτική διάθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας και μεταλλάσσει την Αριστερά σε διακοσμητικό στοιχείο του αστικοκαπιταλιστικού συστήματος και κατά συνέπεια σε δύναμη νομιμοποίησης και συντήρησης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Προφανές είναι τέλος πως οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού, η εργαζόμενη ανθρωπότητα στο σύνολό της, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο από τον δημιουργό της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δηλαδή από το Κεφάλαιο, γι’ αυτό οφείλουν να πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις για «πράσινες, ροζ ή κόκκινες οικονομίες και επαναστάσεις», για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», για «νέες σοσιαλδημοκρατίες» και για «δικτατορίες του προλεταριάτου» χωρίς και ενάντια στο προλεταριάτο και για καλύτερες μέρες σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, η οποία σπέρνει πολέμους, ρύπους, Φόβο, πείνα και δυστυχία για το 9/10 του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει πλούτο, χλιδή και ανθρωποφάγα εξουσία για το 1/10.

Η εργαζόμενη κοινωνία, οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού αντιλαμβάνονται πως μια Νέα, μια σύγχρονη Αριστερά είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη φάση της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Αυτό όμως το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας Νέας Αριστεράς μας βάζει το πρόβλημα της φύσης, του χαρακτήρα και της μορφής αυτής της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο αριστερό κόμμα που θα «οδηγεί», ως μια σύγχρονη «πρωτοπορία» και κάποια στιγμή θα «κυβερνά», δηλαδή θα εξουσιάζει την κοινωνία, ή μήπως χρειαζόμαστε μια αριστερή κοινωνία, δηλαδή μια Αριστερά που θα λειτουργεί ως καταλύτης αριστεροποίησης της κοινωνίας με προοπτική κάποια στιγμή η ίδια η αριστερή κοινωνία να καταργήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάθε εξουσιαστικό ετεροπροσδιορισμό της και να εγκαθιδρύσει σχέσεις αυτοδιεύθυνσης της Εργασίας και αυτοπροσδιορισμού της κοινωνίας και της εργαζόμενης ανθρωπότητας, ανοίγοντας τους ορίζοντες, για την Άμεση Δημοκρατία, την Αταξική κοινωνία και τον Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό;

Αυτή όμως η Αριστερά για την κοινωνία και όχι για τον εαυτό της, η Αριστερά-Καταλύτης για τη σταδιακή ολοκλήρωση της διαμόρφωση μιας ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΌΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ δεν μπορεί να είναι προϊόν παρθενογένεσης[3], ούτε πολύ περισσότερο κατασκεύασμα κάποιων δυσαρεστημένων ή ριγμένων εξουσιομανών ηγετίσκων που φαντάζονται τους εαυτούς τους ως αυτόκλητους ηγέτες-σωτήρες της «εργατικής τάξης» και του παγκόσμιου προλεταριάτου, αλλά θα είναι δημιούργημα όσων σε ατομική ή σε συλλογική βάση εκλαϊκεύουν και διαδίδουν με κάθε μέσο και τρόπο και σε κάθε ευκαιρία τη γνώση των όρων για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των σημερινών δυνατοτήτων για την κοινωνική απελευθέρωση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού

Να δημιουργήσουμε την γνήσια επαναστατική συνείδηση, πως πέρα από τον καθημερινό ασυμβίβαστο αγώνα για τη βελτίωση της άθλιας καθημερινότητας, της υγείας, της παιδείας κλπ. κλπ., η βιβλιοθήκη σε κάθε σπίτι, για την αναγκαία αυτομόρφωση που θα μας απαλλάσσει σταδιακά από τους σκοταδιστικούς και εξουσιαστικούς μύθους του καπιταλισμού, είναι το ίδιο αναγκαία με τις κατσαρόλες, την κουζίνα και το ψυγείο και σε κάθε περίπτωση περισσότερο αναγκαία από τη γηπεδολατρία και πολλά περιττά άμεσα ή διαρκή καταναλωτικά «αγαθά», στα οποία μας οδηγεί ένας καταστροφικός καταναλωτισμός για τον οποίο μας «εκπαιδεύει» αριστοτεχνικά από τα γεννοφάσκια μας το Κεφάλαιο. Ας ξεκινήσουμε, όπως κάθε μεγάλο ταξίδι, με το πρώτο μικρό βήμα. Με το διάβασμα, τη βιβλιοθήκη και τους κύκλους προβληματισμού και διαλόγου. Με τη γνώση, το νου και τη νέα συνείδηση, τα μόνα ακατανίκητα όπλα ενάντια στο σκοταδισμό των όποιων ιερατείων και σε κάθε μορφής εκμεταλλευτική εξουσία, τη μόνη εγγύηση πως δεν θα είναι «αγράμματη» και συνεπώς δεν θα πάει χαμένη και η επερχόμενη επανάσταση, αλλά θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στη Νέα Ελευθερία, στην Άμεση Δημοκρατία, στην Αταξική Κοινωνία και στον Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό[4].

[1] . Στη Φλώρινα, απείχε από τις κάλπες το 64,94% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.. Τα αμέσως μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σημειώνονται σε Λέσβο (54,81%), Λακωνία (53,35%), Χίος (48,49%), Ευρυτανία (48,34%), Αρκαδία (47,60%), Σάμο (46,46%), Καστοριά (45,94%), Μεσσηνία (41,89%) και Θεσπρωτία (40,27%).

[2]. Βλέπε σχετικά, Λάμπος Κώστας, Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση. Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής, ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, Αθήνα 2009

[3] «Υπάρχει εν δυνάμει κοινωνική Αριστερά, διάχυτη σε όλη την κοινωνία και σε όλα τα κόμματα», Περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΣ, τεύχος 3/Ιούνιος 2009, σελίδα 3.

[4]. Λάμπος Κώστας, Ο Ουμανισμός του 21ου αιώνα είναι ο δικός μας Ουμανισμός, http://infonewhumanism.blogspot.com/ και www.monthlyreview.gr

 Από ......epithesh

Ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Είναι γνωστές οι ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό μέρος του έργου, το οποίο “βαφτίζεται” από τους φερόμενους επενδυτές και τους τοπικούς εκπροσώπους τους ως ήπιο, αγροτουριστικό και οικολογικό. Για τους τοπικούς όμως ιδιαίτερα παράγοντες, όλοι πρέπει να αποδεχτούν αυτή τη “βάφτιση”. Γιατί διαφορετικά δεν θα θέλουν το καλό του τόπου και την ανάπτυξη. Πρέπει να αποδεχτούν και να ξεχάσουν τα φτωχά υδατικά αποθέματα της περιοχής, την απειλή ερημοποίησής της όπως καταγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, την κακή διαχείριση της παραγωγικής γης, το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά επίσης και το Χωροταξικό Σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας και το ίδιο το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αταλάντης. Και όλα αυτά με την απατηλή υπόσχεση ενός παραδείσιου σεναρίου, που προβλέπει για όλους “γεμάτες τσέπες”, άφθονες θέσεις εργασίας, μεγάλη και διαρκή συρροή πελατείας και ασύγκριτη περιβαλλοντική προστασία για την περιοχή. Ακριβώς τα ίδια που υπόσχονταν και σε άλλες περιοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν και που τις κατέστρεψαν ανεπιστρεπτί (βλέπε Ισπανία σαν παράδειγμα).
Ορισμένοι υπερθεματίζουν ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, ότι η γεωργία τελείωσε για την Ελλάδα, ότι η βιώσιμη, ισόρροπη και πολυκεντρική ανάπτυξη είναι “έπεα πτερόεντα” για ανεύθυνους ανθρώπους χωρίς όμως να επικαλούνται ή να απαιτούν κάποια μελέτη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Κάποια πράγματα όμως πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.
Γνωστοί και άγνωστοι επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως στο εξωτερικό, και στα πλαίσια της αγοράς ακινήτων, επέλεξαν στην Ελλάδα ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων εκτάσεων γης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με "κερασάκι στην τούρτα” τα γήπεδα γκολφ. Με την ανοχή πάντα των υπεύθυνων ελληνικών κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργείων δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως και τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν αυτές οι επενδύσεις.

Τα επενδυτικά σχέδια που προωθούνται στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό φορολογίας αυτών των επενδύσεων (25%) και στα σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος, τα οποία φτάνουν έως και 60% του συνολικού επενδυτικού κόστους.
Προσδοκούν και ελπίζουν επίσης στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης (κυρίως από τη Δασική και την Αρχαιολογική Υπηρεσία). Τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρονται αφορούν σε επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις (γήπεδα γκολφ, εργοστάσια αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα κλπ), επιδοτήσεις για ειδικές μορφές τουρισμού (“αγροτουρισμός”, “οικοτουρισμός” κλπ), επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και φορολογικές απαλλαγές.
Αν σκεφθούμε ότι το Atalanti Hills αντιπροσωπεύει επένδυση δύο (2) δισεκατομμυρίων Ευρώ, αυτόματα προκύπτει ότι ένα ποσό πάνω από ένα (1) δισεκατομμύριο Ευρώ τουλάχιστον, θα κατευθυνθεί ως άμεση χρηματοδότησή του από τον Αναπτυξιακό Νόμο με εθνικούς πόρους και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ) πόρους.
Τι πρόκειται να απομείνει για τις άλλες επενδύσεις στην περιοχή, στο Νομό αλλά και στην χώρα ολόκληρη στον τομέα του τουρισμού; Και τι όφελος έχουν αυτού του είδους οι “επενδύσεις” όταν τις χρηματοδοτεί η προβληματική πλέον Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος; Γιατί δεν κατευθύνονται οι πόροι αυτοί σε εναλλακτικές “επενδύσεις” τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης από τους ντόπιους;

Οι απλουστευτικές διαδικασίες
Η απλούστευση των διαδικασιών στην περίπτωση του Atalanti Hills έχει να κάνει με τον καθοιονδήποτε τρόπο αποχαρακτηρισμό του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, με το να αποποιηθεί το δημόσιο τα ιδιοκτησιακά του συμφέροντα, με το να αγνοηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (νόμος του κράτους από το 2001), με το να αγνοηθεί το Χωροταξικό Σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας ενώ, συγχρόνως, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αταλάντης. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες εύκολα προσβαλλόμενες κάθε στιγμή και από οποιονδήποτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια ότι οι αρμόδιοι παραβλέπουν την ανάγκη μιας Ολοκληρωμένης Μελέτης των επιπτώσεων ενός τέτοιου φαραωνικού έργου στις κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.
Με βάση τα παραπάνω, το Atalanti Hills δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν επένδυση ήπιας αγρο-τουριστικής ανάπτυξης γιατί ούτε επένδυση ούτε ήπιας ανάπτυξης είναι. Είναι επιδότηση με χρήματα της ΕΕ και των Ελλήνων φορολογουμένων, ενός έργου έντονης ανάπτυξης με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους και με δραματικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και της ευρύτερης περιφέρειάς της. Ο δε “αγρο-τουριστικός” χαρακτήρας της ας μην συζητηθεί σε τούτο το σημείωμα.

Για τα ελληνικά δεδομένα λοιπόν και για τα δεδομένα της περιοχής, η συγκεκριμένη επένδυση αποτέλεσε και αποτελεί μια αρνητική πρόκληση, η οποία πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί δεν έχει προοπτική. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι και οι τοπικοί παράγοντες, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους και για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com