Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Επεισοδιακό τετ α τετ Μπατζελή - αγροτών


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

«O λαός στις 4 του Οκτώβρη, μας έδωσε την εντολή με τον τσαμπουκά μας, να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά», είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στη Στυλίδα, το μεσημέρι της Κυριακής όταν στελέχη του ΠΑΣΥ σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής και της ΕΕ.


Όλα έγιναν μέσα στο δημαρχείο της Στυλίδας όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η υπουργός. Τα στελέχη του ΠΑΣΥ ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ως «κοροϊδία» την αποζημίωση στις ελιές με 2 € το δέντρο, μιας και όπως είπαν «δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ζημιές που υπήρξαν».

Ένταση επικράτησε προς στιγμή, ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ λίγο αργότερα τα στελέχη του ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμα τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.

«Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ, είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας- ΠΑΣΟΚ», είπε η κ. Μπατζελή, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΥ από την αίθουσα.

Η υπουργός επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στις πρωτοβουλίες από το παρελθόν υπογραμμίζοντας ότι «παραλάβαμε και τις άλλες φορές καμένη γη» και συνέχισε τονίζοντας ότι «με την τόλμη μας κάνουμε ρήξεις.

Η κ. Μπατζελή, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται, είπε ότι «ορισμένοι συνδικαλιστές και απλοί άνθρωποι σε πολλές περιφέρειες, περιφέρονται αυτήν την στιγμή και θέλουν να επαναληφθούν οι πολιτικές οι περυσινές με το πακέτο. Το κράτος κινδυνεύει να πληρώσει εις διπλούν αυτό το πακέτο». Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε πως το 40% από το πράσινο πακέτο πήγε σε 5 νομούς και το 40% από τα χρήματα που διατέθηκαν, σε ένα προϊόν.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας πως «τις λάθος πολιτικές της θα πρέπει να τις πληρώσει όλη η κοινωνία».

Συγχρόνως, έστειλε μήνυμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα που προβάλλονται σε αυτή τη φάση, τονίζοντας πως «στον σχεδιασμό του αύριο δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόμαστε» και έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση.

Τετάρτη συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς

Την ερχόμενη Τετάρτη, η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή.

Οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία. Αιτήματα είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.

Στα μέσα του μήνα οι αγρότες στήνουν μπλόκα

Στα μέσα του μήνα οι αγρότες αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και να αποκλείσουν τα τελωνεία.

Για τις 15 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις εξήγγειλε το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών που εκπροσωπεί 19 νομούς. «Κόκκινοι» παραγωγοί στις 18 του μηνός προχωρούν σε αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας στην Εθνική οδό Αθηνών- Λάμιας. Στις 20 του μηνός στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν Θεσσαλία, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα.

Οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης και της Εγνατίας Οδού. Οι αγρότες από το Νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων
 
Από ..Nooz.gr

Από τον << Καποδίστρια >> στον << Καλλικράτη >>



Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

«Καλλικράτης», το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων, τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες.

Από τους 1.034 δήμους που υπάρχουν σήμερα, θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε 2.000.

Επιπλέον, θα θεμελιωθούν 7 γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα.

Ειδικά, για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και περίπου 500 λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται, για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.


Τη Δευτέρα, ο υπυργός Εσωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Χωρίς πόρους και σαφείς αρμοδιότητες η διοικητική μεταρρύθμιση, λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από....Nooz.gr

Αθαν. Γιαννόπουλος: «Μόνη λύση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

«Μοναδική λύση» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Φθιώτιδας, της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος «μια κυβέρνηση συνεργασίας», εάν η κατάσταση της οικονομίας εκτραχυνθεί. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αξιολογεί θετικά και την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» και απαντά στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης [...]

«Αν κάποιοι ενοχλούνται δεν έχουν παρά να καταθέσουν τις δικές τους όψιμες προτάσεις και αντίστοιχες υποδείξεις».

Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;

- Είναι κατώτερη των προσδοκιών και των ελπίδων των πολιτών. Πιστεύω ότι επιπόλαια δεσμεύτηκαν στις 100 πρώτες ημέρες, αφού δεν είχαν ούτε πρόγραμμα ούτε και κανείς τους πίεζε.

Εάν η οικονομική κρίση ενταθεί, θα βλέπατε ως λύση μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης έτσι όπως την προσδιόρισε ο Κ. Μητσοτάκης;

- Και παλαιότερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει την οικονομική κατάσταση προτείνοντας και σκληρά μέτρα, και δραστική μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έχει εμπειρία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1989. Οταν ο τότε πρωθυπουργός πήγαινε να συνάψει δάνειο στη Γερμανία για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Εάν τα οικονομικά μέτρα τα οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν τελεσφορήσουν, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ποιος θα ήταν ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

- Συνθετικός, επιβοηθητικός, κάτι που και ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολιτική αρετή να επιβραβεύεις τις καλές κυβερνητικές επιλογές, ασκώντας βέβαια και κριτική σε ό,τι δεν έχει σωστή πολιτική τεκμηρίωση.

Πάντως υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη της Ν.Δ. για την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι υποσκάπτει τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

- Ο επίτιμος έχει ένα δικό του αυτόνομο πολιτικό λόγο που πάντα έκανε και τον διατήρησε παρεμβαίνοντας και υποδεικνύοντας προτάσεις προς όλες της κυβερνήσεις σε θέματα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Η εμπειρία του διδάσκει πολιτικά και δεν ενοχλεί. Αν κάποιοι ενοχλούνται από τις πολιτικές παραινέσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν έχουν παρά να καταθέσουν τις δικές τους όψιμες προτάσεις και αντίστοιχες υποδείξεις.

Μήπως ο Κ. Μητσοτάκης λέει πράγματα που θα ήθελε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά δεν μπορεί να τα πει;

- Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει με την εμπειρία των δεκαετιών που έχει στην πολιτική σκηνή και λέει πάντα αυτά που θεωρεί ότι είναι σωστά. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει και τοποθετείται επί θεμάτων χωρίς να πάρει την άδεια από κανέναν, ούτε εκχωρεί τις σκέψεις και πολιτικές θέσεις της σε άλλον ακόμα δε και στον πατέρα της.

Σε ανύποπτο χρόνο είχατε πει ότι μια συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφική.

- Το είχα διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο κάπως διαφορετικά. Δηλαδή ότι θα έβλεπα μια συνεργασία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, αλλά αν υπήρχε ή υπάρξει η έκβαση αυτή θα μιλήσουμε για εθνική τραγωδία. Φαίνεται ότι από δηλώσεις κυβερνητικών υπευθύνων βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικονομική τραγωδία, οπότε η συνεργασία είναι ανοικτή και θα έλεγα και μοναδική λύση.

Το εκλογικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει όρους συνεργασίας; Και αν ναι, μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αυτή;

- Πιστεύω ότι τοποθετήθηκε ο Α. Σαμαράς επ' αυτού του θέματος εκφράζοντας όλους μας. Φαίνεται ότι πολλοί ξεχνάνε ή δεν γνωρίζουν ότι η Γερμανία είναι ένα ομόσπονδο κράτος και κακώς βλέπει ο πρωθυπουργός τη δημιουργία μιας προσωπικής καμαρίλας 120 βουλευτών που δεν πρόκειται τίποτα να προσφέρει στη δημοκρατία μας.
 
Από ....Lamianews

Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ... ...ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος!


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Από τον Χρήστο Μπουκάτη

Νέα "βόμβα" από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο στο ΠΑΣΟΚ. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ -και μάλιστα σε διήμερη συνεδρίαση- προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο κόμμα, η πορεία της κυβέρνησης αλλά και οι παλινωδίες και τα προβλήματα που παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους τομείς. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ως γνωστόν τηρεί κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση ενώ ήταν υποψήφιος και για γραμματέας του κόμματος κόντρα στον Σ. Ξυνίδη.

Από........ press.gr

Ποιο είναι το σχέδιο που παρουσίασε ο υπ. Εσωτερικών στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»: ΚΑΤΩ ΑΠΟ 380 ΔΗΜΟΙ, 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την Κυριακή τα κονδύλια που θα δοθούν


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κάτω από 380 δήμους και 14 περιφέρειες (εκ των οποίων αυτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μητροπολιτικές) περιλαμβάνει ο «Καποδίστριας 2» που παρουσίασε σήμερα (Σάββατο) το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε πάνω από 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συμμετείχαν στο διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, όσον αφορά τους δήμους η κυβέρνηση θα στηριχθεί στη μελέτη του Ινστιστούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που προβλέπει 380 με 390 από 1035 που είναι σήμερα ( διαβάστε σχετικό δημοσίευμα της αυτοδιοίκησης gr στις 30/10/09: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4545), ενώ οι νέες περιφέρειες θα ταυτίσθούν με τις 13 διοικητικές που υφίστανται σήμερα συν την περιφέρεια Θεσσαλονίκης (είναι πιθανόν να περιλαμβάνει και τη νομαρχία Χαλκιδικής) που όπως και η Αττική, θα είναι μητροπολιτική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών στις περιφέρειες θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και τις νομαρχίες που αφορούν την αναπτυξιακή διάσταση των περιοχών (κατανομή του ΕΣΠΑ, κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής κλπ), ενώ στους δήμους αυτές που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη (υγεία πρόνοια, παιδεία, πολεδομίες, καθαριότητα κλπ).

Ο Παπανδρέου ανακοινώνει τα κονδύλια

Όσον αφορά τους πόρους, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπερδιπλασιαστεί το κονδύλι του «ΘΗΣΕΑ 2» (υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μιλήσει για 3,7 δις στην πενταετία 2009 -2014), ενώ θα δοθούν και περίπου 600 εκ. ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr τα συγκεκριμένα ποσά θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την αυριανή (Κυριακή) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του «Καποδίστρια 2» είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται τη Δευτέρα να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο «Καποδίστριας 2» την εξέυρεση περίπου 4 δις ευρώ.

Αντιρρήσεις βουλευτών

Όπως έγραψε την Παρασκευή η αυτοδιοίκηση gr οι ενστάσεις των βουλευτών εστιάζονται κυρίως στις υπερεξουσίες δημάρχων και περιφερειαρχών, γεγονός το οποίο εκφράστηκε από πολλούς βουλευτές στη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, τόσο ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όσο και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έθεσαν θέμα ασυμβιβάστου, με την έννοια να μην απαγορευθεί σε δημάρχους και περιφεριάρχες να βάζουν υποψηφιότητα για βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίεες είναι μια ρύθμιση που αντιμετώπιζει θετικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πλην του θέματος των υπερεξουσιών των τοπικών αρχόντων, πολλοί βουλευτές έθεσαν το θέμα των κονδυλίων, καθώς ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν συγκεκριμένος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ βάζει ψηλά τον πήχη κι εμείς πρέπει να απαντήσουμε».

Από......aftodioikisi.gr

"Καποδίστριας 2": Νέα διοικητική απορρύθμιση!


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει η Μαρία Σεφέρου

Λες και δε μας αρκούσε το μπάχαλο που ήδη βιώνουμε στη χώρα μας, λες και δε μας έφταναν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές που κοντεύουν να μπουν ακόμη και στην κρεβατοκάμαρά μας για να μας μετρήσουν τα εσώρουχα, λες και δε μας έφτανε που θα σφίξουμε το ζωνάρι μέχρι ασιτίας από τη φορομπηχτική πολιτική της “φιλολαϊκής” μας κυβέρνησης, τώρα ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει άρον-άρον να εξασφαλίσει επιπλέον το λιγότερο άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να φιλοτεχνήσει ο κ. Ραγκούσης το φιλόδοξο “Καποδίστρια 2”!

Μου θυμίζει την παροιμία, «Η αλεπού δεν χώραγε στην τρύπα της κολοκύθια μάζευε», και την άλλη που λέει «Τ’ ακούσαν οι γυμνόκωλοι». Βλέπετε η παράνοια είναι σαν τα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με τρελούς ρυθμούς, μη υπακούοντας στα κελεύσματα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι, εν μέσω ασφυκτικού στριμώγματος από τις Βρυξέλλες, γενικευμένου μπάχαλου, φτώχειας, κραυγών, κλαυθμών και αλαλαγμών, άμεσης ιθαγενοποίησης μεταναστών, κλπ., οι ταλαίπωροι πολίτες θα κληθούν οσονούπω σε μια ακόμη δήθεν “δημόσια διαβούλευση” για να σχολιάσουν τη νέα “αρχιτεκτονική” (μήπως υπήρχε και παλιά;) στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση – “Καποδίστριας 2”!

Σύμφωνα με αυτά που διάβασα εδώ, «η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Eσωτερικών, κ. Γ. Pαγκούσης, έχει σχεδόν ολοκληρώσει το ...........

έργο της και έχει παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.» Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, που στηρίζεται στη μελέτη του Iνστιτούτου Tοπικής Aυτοδιοίκησης, είναι η δημιουργία 380-400 δήμων.

Βρε τι μου θυμίζουν αυτά; Τι μου θυμίζουν; Με λίγο ψάξιμο στο σωτήριο Διαδίκτυο, νάσου και πέφτω επάνω σε ξόρκια του Χάρη Καστανίδη (05/08/2008) εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης! Ανακαλύπτω, λοιπόν, διότι άνθρωπος είμαι κι εγώ δεν τα θυμάμαι όλα, ότι ο Καραμανλής ο Μικρός είχε συλλάβει το μεγαλόπνοο σχέδιο του νέου διοικητικού ντεκονστρουκτιβισμού από το 2007, αφού φυσικά είχε λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας χάρη στην ιερή μεσολάβηση του οσίου Εφραίμ, “πνευματικού” του αμελέτητου Ρουσόπουλου.

Διάβασα επίσης ετεροχρονισμένα εδώ ότι ο Καραμανλής με τον Παυλόπουλο (μεγάααλα πολιτικά αναστήματα και οι δύο!) μιλούσαν τότε για το “Νέο Καποδίστρια” (βρε τι τραβάει ο μακαρίτης, λες και δεν του έφτανε που δολοφονήθηκε μια φορά). Η συζήτηση κράτησε πολύ, και κάθε τόσο, ελλείψει άλλων προβλημάτων στη χώρα, ξαναρχόταν στην επικαιρότητα, μέχρι που κάποια στιγμή ο τότε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Eσωτερικών, κ. Χάρης Καστανίδης, βγήκε και τα έψαλε στη ΝΔ έξω από τα δόντια. Διαβάστε, αν θέλετε, ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ.

Εγώ θα παραθέσω μόνο τις επίμαχες προτάσεις του για να του υποβάλλω τις σχετικές ερωτήσεις που με βασανίζουν.

Χ. Καστανίδης: «Ο κ. Καραμανλής με τον κ. Παυλόπουλο, (…) συζητούν τώρα μία διοικητική μεταρρύθμιση που θυμίζει ανέκδοτο. Διότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι οι εκλογικοί συσχετισμοί και τα εκλογικά παιχνίδια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέσω της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των Δήμων αλλά και των Περιφερειών.»

ΑΝΕΚΔΟΤΟ, ε; Εσάς δε σας ενδιαφέρουν τα εκλογικά παιχνίδια, κύριε Καστανίδη; Και γιατί τόση πρεμούρα εν μέσω κρίσης και λαϊκής παράκρουσης να προωθήσετε τον "Καποδίστρια 2" και τις μαζικές ιθαγενοποιήσεις ώστε να προλάβετε τις προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Σύμπτωση είναι;

Χ. Καστανίδης: «Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παυλόπουλος δεν ενδιαφέρονται για μία ουσιώδη διοικητική μεταρρύθμιση. Για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολύ νωρίς τοποθετήθηκε, αποφασιστική και πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να προκύψει μόνο κάτω από δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις:

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε βαθιά, να μετασχηματίσουμε ριζικά το κεντρικό κράτος, και όχι απλώς να αγγίξουμε τα γεωγραφικά όρια των Δήμων και των Περιφερειών.»

Σωστό! Το προσυπογράφω. Εσείς, όμως, κύριε Καστανίδη, προλάβατε μέσα σε τρεις μήνες στην εξουσία ν’ αλλάξετε βαθιά και να μετασχηματίσετε ριζικά το διεφθαρμένο κεντρικό κράτος-μπάχαλο; Αν μου πείτε “ΝΑΙ” αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ΑΝΕΚΔΟΤΟ όλων των εποχών. Άρα πού πάτε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια; Ποιος άραγε σας κυνηγάει για να προχωρήσετε άμεσα σ’ ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα για το οποίο οι Έλληνες είναι ανέτοιμοι, τόσο οργανωτικά όσο και εγκεφαλικά; Σας περισσεύουν κάποια δις και θέλετε να τα παίξετε; Δε μπορείτε έστω να περιμένετε ένα χρόνο για να συνέλθετε κι εσείς και εμείς από το σοκ των καταιγιστικών αλλαγών που προωθείτε και μας έχετε ζαλίσει το κεφάλι; Δε μας έχετε δα πείσει ότι τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διαθέτουν το IQ του Αϊνστάιν!

Χ. Καστανίδης: «Η δεύτερη θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν μείνει από την πρώτη μεταρρύθμιση, τον πρώτο Καποδίστρια, για να μην μεταφέρουμε στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση τα παλαιά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να εξοφλήσει όλες τις οφειλές της προς τον Β/ και Α/ βαθμό Αυτοδιοίκησης, οφείλει πρώτα να εφοδιάσει με τα κατάλληλα διοικητικά και τεχνικά μέσα τους Δήμους, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια.»

Εκπληρώθηκε, κύριε Καστανίδη, αυτή η δεύτερη προϋπόθεση μέσα σε τρεις μήνες σκανδαλώδους απραξίας από την κυβέρνησή σας; Λύσατε όλα τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα του πρώτου Καποδίστρια για να μην τα φορτώσετε στο δεύτερο και τον κοψομεσιάσετε; Εξόφλησε η κυβέρνησή σας όλες τις οφειλές της προς τον Β ´ και Α ´ βαθμό αυτοδιοίκησης;

Χ. Καστανίδης: «Θυμίζω ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ, από το 2004 και ύστερα, κατ’ έτος παρακρατά η κυβέρνηση 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που είναι πόροι, χρήματα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι αν πολλαπλασιάσετε επί τέσσερα χρόνια, ήδη η κυβέρνηση οφείλει στην Αυτοδιοίκηση από παρακρατηθέντες πόρους πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.»

Κι επειδή αυτά τα λέγατε το 2008, σήμερα οι οφειλές αυτές θα είναι πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ; Αυτά εσείς πού θα τα βρείτε για να τα δώσετε πριν προχωρήσετε στη νέα ντεκονστρουκτιβιστική αρχιτεκτονική σας; Τι απαντάτε στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, που με αφορμή την επικείμενη έναρξη του (δήθεν) διαλόγου, κάλεσε την κυβέρνηση "να μην αποτολμήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αν δεν έχει εξασφαλίσει τα 4 δις που απαιτούνται"; (δείτε εδώ) Τα ίδια λέγατε κι εσείς ως αντιπολίτευση. Τι άλλαξε τώρα και όλα είναι ρόδινα;

Φοβάμαι ότι η κυβέρνησή σας με τη φόρα των ανατροπών που έχει πάρει απεργάζεται την πλήρη ανατροπή της ισορροπίας μας, το απόλυτο χάος. Μακάρι να διαψευστώ. Το εύχομαι, αλλά τα ευχολόγια τα δικά μου δε φτάνουν για να έρθουν στα συγκαλά τους οι ανεύθυνοι. Και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, μπας και προλάβω τις ύβρεις από πράσινους οπαδούς, ότι όλες οι “δημοκρατικές” κυβερνήσεις μας αποδείχτηκαν ανεύθυνες, γι’ αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάντια…


Από......... kafeneio

Τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Βόμβα εξερράγη κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα. Ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων στον προαύλιο χώρο της Βουλής, λίγα μέτρα από το φυλάκιο του επόπτη-αστυνομικού. Της έκρηξης προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Υπολείμματα της βόμβας περισυλλέγησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία μελετά και τα video από τις, υψηλής ευκρίνειας, κάμερες ασφάλειας της Βουλής. Η εκρηκτική ύλη όπως λένε οι ειδικοί ήταν «γρήγορη» δηλαδή από δυναμίτη και δεν βρέθηκαν υπολείμματα της συγκεκριμένης ύλης.

Από ...pathfinder.gr

Οι Αρχές προσανατολίζονται στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, και ήδη ξεκίνησαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Από το ωστικό κύμα της έκρηξης προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου, όντος του οποίου συνεδρίαζε ο διευρυμένος κοινοβουλευτικός τομέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ.