Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το μέλλον της ιστορικής και στρατηγικά σημαντικής για την Ελληνική βιομηχανία μεταλλευτικής επιχείρησης ΛΑΡΚΟ.







Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 18 Δεκεμβρίου 2009

Ειδικότερα, στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στα λεχθέντα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για μια εθνική κοινωνική συμφωνία στο Ζάππειο Μέγαρο (14.12.2009) όπου μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε εκείνες τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ζωτικές για την οικονομία μας, κάτω από τον έλεγχο του κράτους, αλλά θα προχωρήσουμε σε μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις σε εκείνες που δεν χρειάζεται το κράτος να ελέγχει.»

Στην ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια εταιρεία με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου που έχει εισέλθει σε δύσκολη περίοδο, καθώς τόσο ενδογενείς (παραγωγικές αδυναμίες και διαχειριστικές αστοχίες) όσο και εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) παράγοντες συνετέλεσαν στη διόγκωση των χρονιζόντων προβλημάτων της επιχείρησης, τα οποία εντοπίζονται σε οικονομικό, και σε λειτουργικό, όπως δείχνουν τα πρόσφατα τραγικά εργατικά δυστυχήματα επίπεδο και θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά και τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και την προώθηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, με δεδομένη και την αδυναμία ή την άρνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης της επιχείρησης από τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας, να προχωρήσει, σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ.

Όπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας η συγκεκριμένη διαδικασία έβρισκε αντίθετο το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ενδεικτικά στην ερώτησή του υπενθυμίζει τις δηλώσεις του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατά τη συνάντηση κλιμακίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ με εκπροσώπους παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων της ΛΑΡΚΟ (17.07.09) που τότε διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι αντίθετο με την επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα». Τόνιζε, ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι «για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης είναι μια καθαρή επιλογή».

Με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Σταϊκούρας επιθυμεί να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσον αφορά το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της επιχείρησης που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα του Νομού Φθιώτιδα

ΜΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ"!!!


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Την υποψηφιότητα του για την Δημαρχία του διευρυμενου Δημου ανακοίνωσε μέσω του FM-1 ο Δημαρχος Καμενων Βουρλων Μάκης Αντωνίου . Ο κος Αντωνίου επισημανε πως δεν θα ζητήσει κανένα χρίσμα και ο συνδυασμός του που θα είναι ανεξάρτητος θα περιλαμβάνει υποψηφίους απο όλους τους δήμους που θα συνενωθούν . Σχολιάζοντας τέλος τις υποψηφιότητες που άρχισαν να εκδηλώνονται εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φτάσουν όλες μέχρι τις εκλογές."Για αυτες ειδικα τις εκλογες επρεπε να εισαι ετοιμος εδω και μηνες και οχι τωρα 10 μηνες πριν τις εκλογες" ειπε χαρακτηριστικα.

Από .....Lamia fm1

Η άποψη της κίνησης "Μαλιακός SOS" για τη μηνυτήρια αναφορά του Νομάρχη Φθιώτιδας


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


...Εμείς δεν σχολιάζουμε την απόφαση του κ Νομάρχη για ευνόητους λόγους και κυρίως για το "φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά...". Στο μεταξύ αναμένεται να καλέσει ο κ εισαγγελέας για κατάθεση τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Μαλιακός SOS, αφού εδώ και αρκετούς μήνες έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την ρύπανση του Μαλιακού με υγρά και στερεά απόβλητα. Εργοστάσια, Δήμοι, ελαιοτριβεία, τυροκομεία, στάβλοι πιστεύουμε θα ελεγχθούν από τον κ εισαγγελέα και όπως είναι αναμενόμενο οι Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και ο κ νομάρχης, θα κληθούν να αποδείξουν ότι ο προληπτικός και ο κατασταλτικός έλεγχος διεξήχθη κανονικά και σύμφωνα με τις προβλέψεις των νομικών διατάξεων [...]

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών του "Πληροφοριακού Συστήματος Προβολής – Παρακολούθησης Διαχείρισης και Προστασίας Παράλιων Μαλιακού Κόλπου" του Νομού Φθιώτιδας, το οποίο ετέθη σε πιλοτική λειτουργία στις 2/10/2009 και παρουσιάστηκε ενημερώνοντας όλους τους πολίτες με ημερίδες στους παράλιους δήμους του Μαλιακού στα μέσα του Νοεμβρίου. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα δει αναλυτικά στην ιστοσελίδα http://maliakos.nafthiotidas.gr/el/slxPages/show/page_id/38. Τώρα όλοι μπορούμε να γνωρίζουμε τη Θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη διεύθυνση του ανέμου, το ύψος του κυματισμού και τη Θερμοκρασία του νερού του Μαλιακού Κόλπου για να είμαστε ήσυχοι σε ό,τι αφορά τη ρύπανση.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ερευνών του σύγχρονου σκάφους, που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Διεύθυνση Αλιείας και παρουσίασε ο κ Νομάρχης στις 27 Οκτωβρίου στην Παραλία Ραχών. Ένα σκάφος "κατάλληλο για επόπτευση και έλεγχο των υδάτων του Μαλιακού με δειγματοληψίες, έρευνες και αναλύσεις για την ανά πάσα στιγμή πληροφόρηση των κατοίκων του Νομού, σχετικά με την ποιότητα και τη σύσταση των νερών" όπως τόνισε ο κ Νομάρχης. Κυρίως όμως αναμένονται οι επιστημονικές προσεγγίσεις των βιολόγων και χημικών, που προσέλαβε η νομαρχία και στελεχώνουν το σκάφος, σε σχέση με τα δημοσιεύματα γνωστού εργαστηρίου της Αθήνας για βα... (Θου κύριε, φυλακήν τω στόματί μου...)

(πηγή: Μαλιακός SOS)

ΣΤΟ...ΣΚΑΜΝΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ! ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ.


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Υλοποιώντας την δέσμευση που είχε αναλάβει πριν 10 μέρες στην ημερίδα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την Αλιεία στα Καμ. Βούρλα ο νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Χειμάρας κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Λαμιας για διερεύνηση όλων όσων αρνητικών δημοσιοποιούνται για τον Μαλιακό παρά τα θετικα πορίσματα των ελέγχων που έκαναν το ίδιο διάστημα πιστοποιημένα επιστημονικα κέντρα . Κάποιοι επιμένουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις υποχρεώνοντας την ΝΑΦ να καταφύγει στην δικαιοσύνη τόνισε χαρακτηριστικά ο νομάρχης.

Ζητάμε δικαστική διερεύνηση του θέματος και συνοδεύουμε την μήνυση με τα ανάλογα δημοσιεύματα και όλα τα πορίσματα των ελέγχων που διαθέτουμε τόνισε και ο νομικός σύμβουλος της Ν.Α Θύμιος Καραίσκος τονίζοντας ότι θα ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα ενώ έχουν κληθεί ως μάρτυρες όλοι οι φορείς που έχουν ανακοινώσει ή μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπήρξε διασπορά ψευδών ειδήσεων και η υπόθεση του Μαλιακού είχε διογκωθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ολόκληρη η περιοχή σχολίασε στον FM-1 ο δήμαρχος Καμενων Βούρλων Μάκης Αντωνίου χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση του νομάρχη αφού όπως σημείωσε με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η τοπική κοινωνία.

Από Lamia fm1

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη ΝΔ...


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Άγριο πλάκωμα μεταξύ Μητσοτάκη και Μαρκόπουλου με αφορμή την οικονομία την ώρα που ο Κυριάκος γινόταν "σκιώδης υπουργός"...

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριζόταν σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος της ΝΔ ξεσπούσε και η πρώτη γερή κόντρα ανάμεσα στον Κωσνταντίνο Μητοστάκη και την Ρηγίλλης.

Ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Κώστας Μαρκόπουλος, επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για την οικονομία λέγοντας πως...

δεν δικαιούται να ομιλεί με αυτόν τον τρόπο και να λέει ότι ο κ. Καραμανλής δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας, γιατί φοβήθηκε, διότι δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση ούτε το πολιτικό σύστημα και τον τόπο και δεν βοηθά τη ΝΔ που τον αγκάλιασε και τον έκανε πρωθυπουργό.

Από την πλευρά Μητοστάκη, ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Πευκιανάκης απάντησε σε έντοντα ειρωνικό τόνο:

«Θεωρώ υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, διότι πράγματι διέπραξε το βαρύ ατόπημα να μιλήσει για την βαθειά κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια του κ. Κ. Μαρκόπουλου. Κατα τα λοιπά, ο κ. Μαρκόπουλος ούτε καν πρωτοτύπησε. "Το δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς" στον κ. Μητσοτάκη το έχει πει πολυ πριν απ αυτόν ο αείμνηστος Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας».

Από ........... press.gr

Μολυσμένη παρτίδα βρεφικού γάλακτος



Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας με την εμπορική ονομασία Sanutri Natur Pretern, με ημερομηνία λήξης 21/01/10, διαπιστώθηκε ότι έχει επιμολυνθεί με τα βακτηρίδια E-Coli και Staphylococcus epidermidis, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Η επιμόλυνση έχει εντοπιστεί στην παρτίδα S06, αλλά διερευνώνται και άλλες παρτίδες του προϊόντος.

Το προϊόν παράγεται στην Ελβετία και η διανομή γίνεται στην Ισπανία από την εταιρεία Nutrition & Sante μόνο σε Νοσοκομειακές μονάδες.

Το SANUTRI NATUR PRETERN δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελληνική αγορά. Ωστόσο είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα, γι' αυτό εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.............

"Σεβόμαστε και Προστατεύουμε τη Φύση. Δεν πυροβολούμε τη Ζωή"


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ζητάμε την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κυνηγιού.

Κάθε χρόνο αμέτρητα ζώα χάνουν βίαια τη ζωή τους χάριν ψυχαγωγίας μιας μικρής μειοψηφίας πολιτών. Το κυνήγι είναι μια βίαιη μορφή αναψυχής που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας. Το κυνήγι σκοτώνει ζώα και διαταράσσει το οικοσύστημα.

Καταδικάζουμε το κυνήγι. Δεν χρειαζόμαστε «διαχειριστές της φύσης» με όπλα.

Δεν θέλουμε αειφορικό κυνήγι. Δεν θέλουμε ελεγχόμενο κυνήγι. Δεν θέλουμε ορθολογικό κυνήγι. Δεν θέλουμε λίγο ή πολύ κυνήγι. Αυτό που θέλουμε είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΥΝΗΓΙ!!!!!

Καταδικάζουμε κάθε «έρευνα», κάθε «επιστημονική μελέτη» που χρησιμοποιείται ως πρόφαση για τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων στη ...............

χώρα μας. Δεν αποδεχόμαστε τη χρήση της επιστήμης για την προώθηση συμφερόντων άμεσα συνδεδεμένων με τη βία. Η «αξία» της ζωής δεν μπορεί να προσδιορίζεται με έρευνες, μετρήσεις, αναλύσεις και πίνακες!

Οι διάφοροι ισχυρισμοί περί «διαχείρισης», «οικολογίας» και «αγάπης προς τη φύση» είναι παράλογοι και επικίνδυνοι και επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την κύρια δραστηριότητα του κυνηγιού που είναι η θανάτωση ζώων.

Η φύση δεν ανήκει στους κυνηγούς!

Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα να υποστηρίξει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να επιτρέπεται σε μια μειοψηφία ατόμων να τη σκοτώνουν και να την καταστρέφουν.

Αποδοκιμάζουμε όλους όσους υποστηρίζουν οποιαδήποτε μορφή κυνηγιού, ελεγχόμενο ή μη, ανάμεσά τους, πολιτικούς, κόμματα και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις που για λόγους ψηφοθηρίας ή άλλων συμφερόντων δεν θέλουν να ταχθούν ξεκάθαρα ενάντια στο κυνήγι, και ζητάμε την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κυνηγιού.

Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον απαλλαγμένες από τη βία.

Καλούμε την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, να λάβει υπόψη της ότι η προστασία της πανίδας της χώρας μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση βίαιων δραστηριοτήτων. Καλούμε την πολιτεία να δείξει με έμπρακτο τρόπο την προστασία και το σεβασμό προς τα άλλα όντα και να αποκηρύξει τη βία που εμπεριέχεται στο κυνήγι.


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, 11.00 το πρωί, Πλατεία Συντάγματος

«Σεβόμαστε και Προστατεύουμε τη Φύση! Δεν πυροβολούμε τη Ζωή!»

Από ......... kafeneio

Ο Κώδικας δεοντολογίας του Πάγκαλου


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μετά την αποκάλυψη για τα ρουσφέτια του Ρόβλια και την παραίτηση του αποφάσισε να δώσει έναν δεκάλογο δεοντολογίας στους υπουργούς και υφυπουργούς. Βρήκαμε το προσχέδιο σε μια χαρτοπετσέτα λεκιασμένη με λάδια και σας το παρουσιάζουμε:


1. Δεν γράφουμε ποτέ τα ρουσφέτια σε χαρτάκια, δεν τα ζητάμε με email, ούτε τηλεφωνικώς.

2. Σε περίπτωση που αντιληφτείτε ότι κάποιος υπουργός κάνει λαμογιά εσείς θα κάνετε την πάπια. Αυτά είναι δανεικά.

3. Μην παίρνεται μίζα σε επιταγή. Μόνο μετρητά και τα χρήματα να μην έχουν συνεχόμενη αρίθμηση.

4. Μην πέφτετε άτσαλα στο βάζο με το μέλι. Το έκαναν οι νεοδημοκράτες και είδατε τι έπαθαν. Με τακτ η βούτα.

5. Όταν λέμε όλα στο φως δεν εννοούμε να αρχίσετε να φωνάζετε πανηγυρίζοντας κάθε φορά που δέχεστε κάποιο δώρο για να κάνετε μια εξυπηρέτηση.

6. Προσοχή στις δουλειές με καλόγερους. Αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

7. Μάθετε να συζητάτε για δουλειές με κωδικοποιημένα μηνύματα. Πάντα θα .........

υπάρχει μια κάμερα που σας καταγράφει.

8. Αν σας πιάσουν στα πράσα μην πείτε «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» αλλά να βρείτε την ατάκα που θα τους αποσυντονίσει.

9. Να έχετε δύο υπογραφές. Μία για το διαδίκτυο και μία για τις υπόλοιπες δουλειές. Να δυσκολευτούν στην ταυτοποίηση.

10. Στον αντιπρόεδρο δεν δίνουμε ποσοστά από τις δουλειές. Δέχεται μόνο γουρουνόπουλα

Μικρός Φωκίων

Από .......... kafeneio

Πλήρης απόδοση στα έσοδα από το 2011


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Από το 2011 θα υπάρξει η πλήρης απόδοση στα έσοδα από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καθώς αυτό θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στον απόηχο των δηλώσεων του σε διεθνή ΜΜΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, είπε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει μείωση 3-4% των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στον προϋπολογισμό εγγράφεται ήδη αύξηση εσόδων λόγω της ενσωμάτωσης ορισμένων αλλαγών, όπως είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης και ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται από τις αρχές του 2010 δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά, καθώς σε αυτές δεν θα αποτυπώνονται όλα τα εισοδήματα.

Τόνισε, όμως, ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο έτος κατά το οποίο τυπώνονται και αποστέλλονται στους φορολογούμενους περίπου πέντε εκατομμύρια φορολογικά έντυπα δηλώσεων εισοδήματος, και από το 2011 οι δηλώσεις θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΚΕΠ είτε μέσω άλλων τρόπων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι φόροι στα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ και θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη σύγκλιση. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά οι αυξήσεις στους ΕΦΚ θα αποτυπωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνει από το 2009 η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών από τις επιχειρήσεις και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 40%. Ερωτηθείς για τη νέα φορολογική κλίμακα είπε ότι ισχύει η δέσμευση για μια πιο προοδευτική κλίμακα και το μεγάλο στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα η φορολογία θα αυξηθεί για τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τις ειδικές περιπτώσεις φορολόγησης.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα πρόκειται για "ένα είδος προπληρωμής φόρου" και για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να καταβάλλουν εμπροσθοβαρώς μια υποχρέωση που έχουν στο διηνεκές απέναντι στο κράτος και εκτίμησε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Μειώνονται τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ

Το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%. Το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%. Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26%.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε -μεταξύ άλλων- ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται:

-στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

-στην περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας

-στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς

-στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης π.χ. αυτοτελής φορολόγηση, απαλλαγές χωρίς στόχευση, κλπ) και

-στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές. Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

-γενίκευση του "πόθεν έσχες" στις φορολογικές δηλώσεις

-ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

-κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών

-φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

-λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων

-σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και

-φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

Φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

-Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών

-Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.

Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

-επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε.

-εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

-Έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

-Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

-Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

-Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την προσεχή Τρίτη συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την επομένη (Τετάρτη) θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.


Από .....Nooz.gr

Εγινε τελικά "σκιώδης υπουργός" ο Κυριάκος...


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com
Τελικά, γίνεται "σκιώδης υπουργός" Περιβάλλοντος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις πληροφορίες (που είχαν δημοσιευθεί και στην "Καθημερινή") ότι δεν θα μετέχει στο σχήμα των "γαλάζιων" τομεαρχών.

Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει συγκεκριμένα τον τομέα Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ελίζα Βόζεμπεργκ αναλαμβάνει τον τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ τον τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, τον τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Από .......... press.gr

Τα ίδια δικαιώματα σε όλους μετανάστες ή μη



Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Σήμερα 18 Δεκέμβρη γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα για το μετανάστη. Είναι η 19η επέτειος από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο τους μετανάστες από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και τα εκατομμύρια συμπατριωτών μας που ζουν ως μετανάστες σε άλλες χώρες [...]

Η συνθήκη για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους αφορά όλους τους μετανάστες « που δουλεύουν, θα δουλέψουν ή έχουν δουλέψει στο παρελθόν » κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για όλους αυτούς με ή χωρίς χαρτιά τα βασικά δικαιώματα επαναεπιβεβαιώνονται λαμβάνοντας υπ όψη « την επισφαλή θέση που βρίσκονται συχνά οι εργαζόμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους».

Οι επίσημοι εορτασμοί για την Ημέρα του Μετανάστη αναδεικνύουν μια σοβαρή αντίφαση: η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κυρώσει τη σχετική διεθνή σύμβαση, παρόλο που εμφανίζεται να γιορτάζει την επέτειο της υπογραφής της. Από τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Ελλάδα μόλις 0,2% έγιναν δεκτές το 2008, 140 φορές λιγότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε που φθάνει το 28%.

Η συνθήκη έχει μπει διεθνώς σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2003. Δυστυχώς όμως ο συστηματικός εγκλεισμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά και η εκδίωξή τους γίνεται όλο και περισσότερο βασικός τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια Το δικαίωμα να φύγει κανείς από τη χώρα του, το δικαίωμα να ζητήσει κανείς την διεθνή προστασία, το δικαίωμα να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς με την οικογένειά του, η αρχή της μη εκδίωξης είναι παγκόσμιες αξίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώσουν την διεθνή συνθήκη για την προστασία των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Το συστηματικό μπλοκάρισμα της επικύρωσης της συνθήκης είναι απαράδεκτο και εκθέτει όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com