Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ορίστηκαν οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Υπέυθυνη για την Κεντρική Μακεδονία η Τόνια Αντωνίου


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.



Οι αρμοδιότητες ανά τομέα έχουν ως εξής [...]



1) Εσωτερικών Όθωνας Μανώλης - Κουτσούκος Γιάννης

2) Οικονομίας Κουσελάς Δημήτρης - Κουτσούκος Γιάννης

3) Εθνικής Άμυνας Οικονόμου Παντελής - Ανδρουλάκης Νίκος

4) Ανάπτυξης Αντωνίου Τόνια - Μιχας Γιάννης

5) Περιβάλλοντος Ανδρουλάκης Νίκος - Κισκήρα Χρυσάνθη

6) Δημοσίων Έργων Όθωνας Μανώλης - Κουκουλόπουλος Πάρις

7) Παιδείας Χαλάτση Έφη - Σακελλάρης Δημήτρης

8) Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Ράπτη Συλβάνα - Αντωνίου Τόνια

9) Υγείας Ράπτη Συλβάνα-Κισκήρα Χρυσάνθη

10) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Οικονόμου Παντελής - Κουσελάς Δημήτρης

11) Πολιτισμού Χαλάτση Έφη - Κουκουλόπουλος Πάρις

12) Αθλητισμού Ανδρουλάκης Νίκος - Χαλάτση Έφη

13) Τουρισμού Σακελλάρης Δημήτρης - Ανδρουλάκης Νίκος

14) Μεταφορών και Δικτύων Κουκουλόπουλος Πάρις - Αντωνίου Τόνια

15) Ναυτιλίας Μίχας Γιάννης - Ράπτη Συλβάνα

16) Τεκμηρίωσης Κουσελάς Δημήτρης - Μίχας Γιάννης

17) Μαζικών Χώρων-Κινημάτων Κουτσούκος Γιάννης - Αντωνίου Τόνια

18) ΕΒΕ Οικονόμου Παντελής - Κουτσούκος Γιάννης

19) Επιστημόνων Ασκούνης Κώστας - Όθωνας Μανώλης

20) Αποδήμου Ελληνισμού Κουσελάς Δημήτρης - Σακελλάρης Δημήτρης

21) Ισότητας Κισκήρα Χρυσάνθη - Παυλίδου Μαρία

22) Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Σακελλάρης Δημήτρης- Κισκήρα Χρυσάνθη

23) Κοινωνικής Ένταξης - Ανθρ. Δικαιωμάτων Χαλάτση Έφη - Παυλίδου Μαρία

24) Δικαιοσύνης Οικονόμου Παντελής - Παυλίδου Μαρία

25) Εξωτερικών-Διεθνών Σχέσεων Ράπτη Συλβάνα - Ασκούνης Κώστας



Λόγω της συγκυρίας στo πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου δημιουργείται ειδική Επιτροπή για την Αυτοδιοίκηση (όχι για την επιλογή προσώπων) στην οποία θα συμμετέχουν:

Σωκράτης Ξυνίδης, Ασκούνης Κώστας, Μίχας Γιάννης, Παυλίδου Μαρία και Πάρις Κουκουλόπουλος.


Η γεωγραφική κατανομή των περιοχών ευθύνης, των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:

1) Ανδρουλάκης Νίκος Πελοπόννησος

2) Ασκούνης Κώστας Θεσσαλονίκη

3) Αντωνίου Τόνια Κεντρική Μακεδονία

4) Κισκήρα Χρυσάνθη Βόρειο Αιγαίο

5) Κουκουλόπουλος Πάρις Κρήτη

6) Κουσελάς Δημήτρης Δυτική Ελλάδα

7) Κουτσούκος Γιάννης Ιόνια Νησιά

8) Μίχας Γιάννης Ήπειρος

9) Όθωνας Μανώλης Αν. Μακεδονία και Θράκη

10) Οικονόμου Παντελής Νότιο Αιγαίο

11) Παυλίδου Μαρία Δυτική Μακεδονία

12) Ράπτη Συλβάνα Αττική

13) Σακελλάρης Δημήτρης Θεσσαλία

14) Χαλάτση Έφη Στερεά Ελλάδα

Την είπε πάλι την…. εξυπνάδα του ο…… ΕΥΘΥΜΙΟΥ


Αναρτήθηκε από .....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ο "προοδευτικός" κ. Ευθυμίου έφθασε να δηλώσει πως η ανωνυμία στα blogs αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και συνέχισε "Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανώνυμα μπλογκς". Αυτά και άλλα δήλωσε ο "προοδευτικός" κ. Ευθυμίου σε συνέντευξή του στο newstime Τι δημοκρατικά που τα λέτε κ. Ευθυμίου μας... εσείς οι προασπιστές της δημοκρατίας καλά ΚΡΥΒΕΣΤΕ πίσω από τη βουλευτική ασυλία σας λέτε ότι θέλετε χωρίς καμία συνέπεια, και ξεκατινιάζεστε άφοβα μεταξύ σας στα τηλεοπτικά παράθυρα των καναλιών. Οι bloggers όμως είτε απλά με τις απόψεις τους, είτε με αποδεικτικά στοιχεία που βγάζουν στο φως της δημοσιότητας, σας ενοχλούν κι έτσι πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους για να τους στέλνετε τίποτα εξώδικα και αγωγές με μοναδικό σκοπό να τρομοκρατηθούν και να το βουλώσουν. Να μην σας χαλάνε τη "σούπα" (όπως έλεγε κάποιος) δηλαδή. Κι αυτό το αποκαλείτε δημοκρατία και ελευθερία άποψης, κι απ΄την άλλη πλευρά -δήθεν- αναρωτιέστε πως εξαγριώνετε ο κόσμος, που η "δημοκρατία" σας τους δικούς της κουκουλοφόρους τους εξαιρεί από τη Δικαιοσύνη που την έχετε κάνει κι αυτή στα μέτρα σας, γιατί Δικαιοσύνη ΣΑΣ την έχετε καταντήσει όταν πιάνει όλους τους άλλους εκτός από τα παιδάκια σας Και τώρα σας φταίνε τα blogs και δηλώνετε μάλιστα ότι αποτελούν και Απειλή για τη Δημοκρατία !!! Γιατί δεν τολμάτε να πείτε ξεκάθαρα τι εννοείτε λέγοντας "επωνυμία στα blogs" ; Γιατί δεν τολμάτε να πείτε πως πίσω από τη λέξη "επωνυμία" κρύβετε τη φίμωση και τη λογοκρισία υπό την απειλή των εξωδίκων και των αγωγών σε όποιον τολμήσει να γράψει κάτι που δεν σας αρέσει. Ξεκάθαρη δηλαδή φίμωση υπό το καθεστώς του τρόμου Εκτός κι αν πιστεύετε ,ότι ο κάθε blogger είναι σαν μερικούς πακέτο-δημοσιογράφους (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται) που έχουν την οικονομική άνεση και τις "πλάτες" από τη μια να σας ξεφτιλίσουν δημοσίως και επωνύμως χωρίς να χαμπαριάζουν από τις αγωγές σας που -ως επί το πλείστον- γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου και μόλις ξεχαστεί το θέμα, σας βλέπουμε και πάλι δίπλα-δίπλα να τους "γλείφετε" σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ.


Αυτή είναι η Δημοκρατία σας που σας την απειλούν οι bloggers;

Mήπως αυτή η συζήτηση περί bloggers έχει καταντήσει αηδία ;

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά όσο κι αν προσπαθείτε να τα περιπλέξετε, με διάφορους λαϊκισμούς που το μόνο που πετυχένετε είναι να ξεφτιλίζετε το ήδη σάπιο πολιτικό σας σύστημα.

Εάν για παράδειγμα ένα blog έχει συκοφαντικό περιεχόμενο σύντομα χάνει την αξιοπιστία του και κατά συνέπεια την επισκεψιμότητα του, οπότε ότι κι αν γράφει το διαβάζει μόνος του.

Aν για παράδειγμα καταφέρετε να κλείσετε ένα κατά τη "δημοκρατική" σας γνώμη ενοχλητικό για εσάς Blog και εκτός την όποια αντίδραση στη μπλοκόσφαιρα, την επόμενη μέρα ο ίδιος ή οι ίδιοι άνθρωποι επιστρέφουν μέσα από ένα wordpress ή ένα topic (μια θυρίδα συζητήσεων) σε ένα forum ή μια ιστοσελίδα. Για όσους δεν γνωρίζουν τα περισσότερα blogs είναι com και όχι gr και δεν έχουν έδρα κατά συνέπεια με τι σκεπτικό θα μπορούσαν να διέπονται από την Ελληνική νομοθεσία.

Εδώ δεν είστε άξιοι να έχετε πρόσβαση στο Indymedia που όπως εσείς οι ίδιοι λέτε, ξέρετε ότι εκπέμπει από server του Πολυτεχνείου και "ανεβάζουν" και προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Εκείνο που πραγματικά σας πονάει δεν είναι τα blogs αλλά η επισκεψιμότητα τους και η αναγνώριση που έχουν, αφού οι ειδήσεις που "πουλάνε" προς μαζική κατανάλωση στα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν "ξεφτίσει" από άποψη αντικειμενικότητας.

Αναρωτηθείτε καλύτερα πριν μιλήσετε κ. Ευθυμίου, γιατί άραγε να είμαστε πάνω από 30.000 Bloggers, και μας διαβάζουν καθημερινά πάνω από 2.000.000 επισκέπτες συνολικά.

Επειδή αποτελούμε απειλή για τη Δημοκρατία ;

Οι κυβερνήσεις σας, οι μεγαλοεκδότες και οι καναλάρχες φίλοι σας δεν μπορούν, όσο κι αν θέλουν, να φιμώσουν το διαδίκτυο, αφού δεν μπορούν με τίποτα να "χωνέψουν" την επανάσταση στην επικοινωνία.

Κόψτε λοιπόν τους λαϊκισμούς κ. Ευθυμίου και σοβαρευτείτε μπας και βγάλετε τη χώρα από το αδιέξοδο και μην κάνετε τα παπαγαλάκια ορισμένων φίλων σας μεγαλοδημοσιογράφων και mediaαρχών. Πηγή

Από .....ixnos

Α.Σαμαράς: Θέλω να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξής μας


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ο κ. Σαμαράς στην «παρθενική» του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπερασπίστηκε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες, δεν τα κάναμε όλα σωστά, αλλά δεν θα δεχθούμε την "> ισοπεδωτική κριτική τους. Θα την απαντήσουμε και θα την αποκρούσουμε. Στο κάτω-κάτω εμείς διαπράξαμε σφάλματα που ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε, αλλά ανευθυνότητα δεν επιδείξαμε, λαϊκισμό δεν κάναμε, με τους θεσμούς δεν παίξαμε, λεφτά δεν υπάρχουν, δεν τάξαμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράσαμε».


Για τα εσωτερικά του κόμματός του επαναλαβε ότι «βάζει σφουγγάρι» και διαγράφει τα όσα έγιναν προ της εκλογής του, όμως τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητας. «Το χρωστάω και το χρωστάμε όλοι σε 800.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν», «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές, που είναι όλοι οι νεοδημοκράτες», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Έκανε ειδική αναφορά στον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «είναι ο ηγέτης που επί δώδεκα χρόνια πρόσφερε πολλά, είναι κοντά μας και τον θέλουμε μαζί μας σε όλα τα μεγάλα που έρχονται».

Συνέχισε λέγοντας ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να αποφεύγει δυο βασικά λάθη: πρώτον τη λογική του «ώριμου φρούτου», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να περιμένει παθητικά τη φθορά του αντιπάλου και δεύτερον την απαξίωση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, ο κ. Σαμαράς είπε: "Σας ζητάω να τα δώσετε όλα, σε αυτή τη μάχη κανείς δεν περισσεύει, όλοι θα κριθούν από τη δουλειά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την προσφορά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την αξιοσύνη τους".

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για "αναβλητικότητα" και "γενικόλογη έκθεση ιδεών", καθώς επίσης και για "αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας". "Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για την οικονομία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς, "είχε τρεις σοβαρές ανεπάρκειες. Πρώτον, αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα, ενώ χρειάζονται άμεσα και μόνιμα. Δεύτερον, εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθεροποίησης ευσεβείς πόθους, το ευχολόγιό του δεν συνιστά στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Τρίτον εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει το 2012, δηλαδή ως τότε θα αυξάνεται; Αυτό από μόνο του θα είναι καταστροφικό".

Ο κ. Σαμαράς ρώτησε: "Σε τι μας καλεί ο κ. Παπανδρέου να δείξουμε συναίνεση; Στη γενικολογία του, στα ευχολόγιά του, στην αναβλητικότητά του;". Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου: "τα κοστολογημένα και εξειδικευμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και τους νέους γενικούς γραμματείς, ο κ. Παπανδρέου περιμένει να τα φέρει ο Αι Βασίλης;". Επισήμανε ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση προς τα πού να κατευθυνθεί, δεν έχει σχέδιο, παλινωδεί συνεχώς και τις συνέπειες από τις παλινωδίες τις πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός.

Από ......i-Reporter

Καλή αρχή παιδιά !!!


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Η πρώτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι γεγονός και αναφέρομαι στον -πρώην πια- υφυπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Ρόβλια.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης μιλάει για "παραίτηση για λόγους αρχής", επειδή στο zougla.gr βγήκε την Κυριακή ότι από το γραφείο του Ρόβλια διακινούνται έγγραφα με τα οποία ζητούνται ρουσφέτια (μεταθέσεις-αποσπάσεις αστυνομικών και στρατιωτικών).

Η επίσημη δικαιολογία των συνεργατών του Ρόβλια ότι "ναι μεν τα έγγραφα υπάρχουν, αλλά αποτελούν εσωτερικά έγγραφα του γραφείου του υφυπουργού και δεν στάλθηκαν πουθενά" είναι γελοία δικαιολογία και καλά θα κάνουν να σταματήσουν να την λένε, γιατί υποτιμάει τη νοημοσύνη μας...

Πάντως, ωραία σύμπτωση για την μέρα, που έγινε η συνάντηση των αρχηγών για την πάταξη της διαφθοράς!!!

Και πολύ νωρίς, πριν ακόμη τελειώσουν οι περιβόητες 100 μέρες, φάνηκε ότι τελικά στην Ελλάδα ισχύει το " Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του"...

Από  ........  ΚΕΝΤΡΙ

»ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...‏


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Γιατί ο Κων/νος Μητσοτάκης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε για τη Ντόρα στη συνέντευξή στο Μega; Μια πρώτη απάντηση είναι "για λόγους τακτ". Τί να έλεγε για την ήττα της κόρης του; Μια δεύτερη -ακριβής- απάντηση είναι ότι έχει απογοητευθεί πλήρως από τη στρατηγική της, που την οδήγησε από φαβορί να καταλήξει ηττημένη με διαφορά. Είναι αλήθεια πως μέσα στην οικογένεια υπάρχει μεγάλη ένταση. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι η Ντόρα έκανε του κεφαλιού της, απομονωμένη από ένα στενό επιτελείο, το οποίο δεν την άφηνε να ακούσει διαφορετικές απόψεις. Γι' αυτό και μετά την ήττα της, είπε ότι... "είναι τώρα η ώρα να βγει μπροστά ο Κυριάκος"! Πράγμα, το οποίο και έγινε! Ο Κυριάκος, που επίσης θεωρεί ότι η Ντόρα πορεύτηκε με βάση τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει και δεν άκουγε κανέναν, ήδη από την πρώτη μέρα εκλογής Σαμαρά έκανε δηλώσεις που ορθώς εκτιμήθηκαν ως άνοιγμα στον νέο αρχηγό! Αν, μάλιστα, ο Σαμαράς του προτείνει να γίνει σκιώδης υπουργός θα το δεχτεί, με συνέπεια η πολιτική ρήξη στην οικογένεια να πάρει και δημόσιο χαρακτήρα. Η Ντόρα θα λέει ότι ο Σαμαράς πορεύεται μόνο με τους δικούς του και την ίδια ώρα ο αδελφός της θα είναι από τα πρωτοπαλήκαρά του...

Δημοσιεύτηκε από ...........VETO

Ανεπανάληπτη κρίση στους κόλπους της ΓΣΕΕ


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Φοβερή κρίση ξέσπασε στο συνδικαλιστικό κίνημα μετά τη σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της ΓΣΕΕ και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παναγόπουλου, ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα που θα θελήσουν να απεργήσουν αύριο , δεν θα προστατευτούν από καμία «συνδικαλιστική ομπρέλα». «Γεια σου Παναγόπουλε εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα... » ήταν η ηχηρή απάντηση του ΠΑΜΕ το οποίο χαρακτηρίζει απεργοσπάστη τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ! Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΑΚΕ που προειδοποίησε χθες τον Παναγόπουλο να εγκαταλείψει τις παρελκυστικές τακτικές και να σταματήσει να παίζει τόσο απροκάλυπτα τα κυβερνητικά παιχνίδια. Η κρίση αναμένεται ότι θα κορυφωθεί αύριο, καθώς τα προσκείμενα στο ΚΚΕ συνδικάτα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.
 
Από ...parapolitika.gr

Τι σκέπτεται η Ντόρα!!

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


  "Έντονες οι διεργασίες και οι πιέσεις για την δημιουργία νέου κόμματος...."





Από ...kafeneio-gr

Ολόκληρη η εισήγηση Παπανδρέου στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών...

                                                   


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Σημεία Εισήγησης Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου «Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών»
  15.12.2009


1η Ενότητα: Η σύγκληση πράξη συνέπειας και ευθύνης

2η Ενότητα: Η διαφθορά Εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας

3η Ενότητα: Αναγκαίο ένα συνεκτικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών -

Εθνικό Πρόγραμμα για τη Διαφάνεια και την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς

4η Ενότητα: Αναβάθμιση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας –

Εξεταστικές Επιτροπές

1η Ενότητα: Η σύγκληση πράξη συνέπειας και ευθύνης

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη σύγκληση αυτής της συνάντησης, την οποία...



θεωρώ κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του τόπου.

Σας ευχαριστώ και εσάς κύρια και κύριοι συνάδελφοι για την ανταπόκριση.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με δυο λόγια για την προϊστορία της συνάντησής μας αυτής, διότι θα ήθελα να μην έχει κανείς σας αμφιβολία για την κρισιμότητα που της αποδίδω.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί πεποίθησή μου ότι είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας.

Και η δραστική αντιμετώπισή του, προϋπόθεση για να μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής η χώρα μας.

Όπως ίσως θυμάστε, για το ζήτημα αυτό είχα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τα «30 σημεία», ήδη στις 08/11/2005. Ήταν η πρώτη πλήρως επεξεργασμένη πολιτική μας πρωτοβουλία ως αντιπολίτευση.

Στις 18/01/2008 σας επισκέφτηκα, κύριε Πρόεδρε, και κατέθεσα συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εμπέδωση της διαφάνειας και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών. Ζήτησα τότε τη σύγκληση των αρχηγών των κομμάτων για να υιοθετήσουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε ο τότε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια (18/07/2008) το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα μέτρα για τη Διαφάνεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Δεσμεύσεις που συμπεριλήφθηκαν στο πλαίσιο του κυβερνητικού μας προγράμματος και που επαναλάμβανα συνεχώς με ομιλίες και παρεμβάσεις μου όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι για αυτούς τους λόγους για εμένα προσωπικά χρέος η σημερινή συνάντηση και δέσμευση της κυβέρνησης μου.

Και είναι επείγουσα, γιατί η πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα σημαίνει ότι όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

2η Ενότητα: Η διαφθορά Εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας

Επιτρέψτε μου να συνοψίσω γιατί η διαφθορά συνιστά μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας για τη χώρα:

- πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των εσόδων του κράτους, την κατασπατάληση των εθνικών πόρων και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

- δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν εις βάρος του δημόσιου ταμείου. Παραλύει έτσι την αγορά, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, απαξιώνει δυνατότητες. Στρέφει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στο αδιέξοδο, απαγορεύοντας να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις μας για το δημόσιο συμφέρον για την πρόοδο του τόπου.

- τρίτον, διακινδυνεύει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση κοινωνικών αδικιών, καθώς είναι το όπλο των ισχυρών. Το κόστος της διαφθοράς δεν κατανέμεται δίκαια. Το φορτώνονται οι ανίσχυροι, όσοι δεν έχουν προσβάσεις, όσοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στην ανομία. Είναι έτσι η πιο επώδυνη μορφή αυθαιρεσίας.

- και, τέλος, τέταρτον, η διαφθορά υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Απαξιώνονται ηθικά πολιτικοί, κόμματα, η ίδια η πολιτεία. Ασφαλώς πλήττει πρώτα, και είναι εύλογο αυτό, τα κόμματα εξουσίας. Αλλά όλοι γνωρίζετε, ότι η πιο επικίνδυνη είναι η γενικευμένη καχυποψία, που συμπαρασύρει δικαίους και αδίκους. Που οδηγεί σε γενικεύσεις ότι το πολιτικό σύστημα, από τη Βουλή έως την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα αντί να υπηρετεί τον πολίτη αυτοεξυπηρετείται.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η προώθηση της διαφάνειας αποτελούν γι’ αυτό πράγματι ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας.

Μια εθνική υπόθεση για την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης.

Γνωρίζω ότι και για τη διαφθορά, όπως και για κάθε θέμα, οι πολιτική τοποθέτηση του καθενός, οι αξίες και η ιδεολογία του τον οδηγούν σε διαφορετικές αξιολογήσεις για τα αίτια της.

Τις σέβομαι απολύτως, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις προσεγγίσεις μας, αλλά να συμφωνήσουμε σε μια δέσμη ενεργειών που θα μας πάνε, όλους συνολικά, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, μπροστά.

Ήδη από την πλευρά της Κυβέρνησης, σας υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα έχουμε πάρει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο:

• Προσλήψεις στο Δημόσιο

Με το νόμο που συζητείται στην ολομέλεια για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, επιχειρούμε τον οριστικό, αμετάκλητο και ανεξαίρετο τερματισμό των πελατειακών προσλήψεων στο δημόσιο. Με την καθολική υπαγωγή τους ΑΣΕΠ και την ενίσχυση και διεύρυνση των διαδικασιών του επιδιώκουμε την πιο αξιοκρατική στελέχωση δημοσίου. Χαράσσουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν και πιστεύω ότι θα είχε μια τεράστια αξία για την ελληνική κοινωνία, ιδίως τη νέα γενιά, να την χαράξουμε όλοι μαζί. Γνωρίζετε άλλωστε ότι καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν υποκρύπτεται.

• Όλες οι αποφάσεις της διοίκησης στο διαδίκτυο

Καταθέσαμε όπως γνωρίζετε το Προσχέδιο Νόμου για την ανάρτηση αποφάσεων και πράξεων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων καθώς και οργάνων διοίκησης φορέων στο διαδίκτυο. Γνωρίζετε το περιεχόμενο, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που το βελτιώνει. Στόχος μας η εξασφάλιση απόλυτης διαφάνειας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για κάθε ευρώ που ξοδεύεται.

• Αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή.

Πλέον η αναξιοπιστία μας πρέπει να σταματήσει. Η πλήρης και αληθινή καταγραφή τα ων στατιστικών δεδομένων που αφορούν τη χώρα είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση για να κερδίσουμε πάλι την αξιοπιστία μας ως Κράτος. Απέναντι στους εταίρους μας στο εξωτερικό, αλλά και στα μάτια των ίδιων των πολιτών.

3η Ενότητα: Αναγκαίο ένα συνεκτικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών – Εθνικό Πρόγραμμα για τη Διαφάνεια και την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς

Πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού όχι με αποσπασματικές, ευκαιριακές κινήσεις, πόσο μάλλον με όρους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού ή μικροκομματικών επιδιώξεων, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής που εκδηλώνονται εστίες διαφθοράς και θα εξασφαλίζει διαφάνεια παντού.

Σήμερα θα περιοριστώ σε αυτά που από την πλευρά μου θεωρώ τα σημαντικότερα, τα ποιο επείγοντα.

Και εξαρχής θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να μας βοηθήσει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό άλλωστε γίνεται η σημερινή συνάντηση.

Σας παρουσιάζω συνοπτικά τα δέκα σημεία που προτείνω να αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα μέτρα και να εντάξουμε σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη Διαφάνεια και την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς:

Εθνικό Πρόγραμμα για τη Διαφάνεια και τη Αντιμετώπιση της Διαφθοράς

Α. Διαφάνεια στο Πολιτικό χρήμα:

(χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητη αρχή, δήμευση, εκλογικό σύστημα – Διαφάνεια στη ροή του πολιτικού χρήματος)

1ο Διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών.

Τα πολιτικά κόμματα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους. Κάθε εισφορά να είναι ονομαστικοποιημένη και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

2ο Αλλαγή στη σύνθεση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής

Στόχος να αλλάξουμε τη σύνθεση της Επιτροπής ώστε η πλειοψηφία των μελών της να μην είναι βουλευτές και να μπορεί να γίνει αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Τώρα υπάρχει η κριτική ότι οι ελέγχοντες ταυτίζονται με τους ελεγχόμενους.

Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση προτείνουμε να δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Αρχή που θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

3ο Αναμόρφωση του θεσμού του “πόθεν έσχες”

Προτείνουμε να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συμπλήρωση του σχετικού Νόμου με τη πρόβλεψη της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν υπέρ του δημοσίου.

Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων με τη συμπερίληψη, για συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και υπό προϋποθέσεις, και τη φορολογικής δήλωσης.

4ο Εκλογικό σύστημα περιορισμού των εκλογικών δαπανών

Γνωρίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε στο θέμα αυτό, πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι ένα εκλογικό σύστημα δραστικού περιορισμού των προεκλογικών δαπανών θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση – ανεξάρτητα πάντα και με σεβασμό στην άποψη καθενός μας για το μείζον αυτό ζήτημα.

Β. Διαφάνεια στη διοίκηση, στα δημόσια έργα και προμήθειες, στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι επείγουσα η ανάγκη τα μέτρα που θα πάρουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς να επεκταθούν και στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για τις υπογραφές στο διαδίκτυο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τους ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής που προετοιμάζουμε αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς εισάγοντας μεταξύ άλλων δύο κρίσιμα μέτρα: την υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των ΟΤΑ στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και την εισαγωγή του θεσμού του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης.

Είναι επίσης σημαντικό να συμφωνήσουμε και στην ανάγκη αναμόρφωσης:

• του συστήματος συνάψεως συμβάσεων δημόσιων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών προς το σκοπό διασφάλισης της αντικειμενικότητας τόσο στη θέσπιση των όρων διαγωνισμού, όσο και στην επιλογή του αντισυμβαλλόμενου.

• του συστήματος προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για το οποίο έχω ήδη προτείνει την υποχρεωτική συζήτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή

Γ. Διαφάνεια στη νομοθέτηση,

1ο Διαφάνεια στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία

• Καθιέρωση θεσμοθετημένης διαβούλευσης για τα σχέδια νόμου και, σταδιακά, για τις σημαντικές κανονιστικές πράξεις της διοίκησης (δημόσια διαβούλευση και για Π.Δ.)

• Κατάρτιση έκθεσης ποιότητας και επιπτώσεων που θα συνοδεύει κάθε σχέδιο νόμου και προεδρικού διατάγματος ρυθμιστικού περιεχομένου.

• Κατάρτιση έκθεσης αξιολόγησης των πορισμάτων της διαβούλευσης, όπου και θα αιτιολογούνται οι λόγοι μη αποδοχής προτάσεων που διατυπώθηκαν σε αυτήν.

2ο Διαφάνεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία

• Διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές (με χρονική απόσταση μεταξύ των αναγνώσεων)

• Κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

3ο Αντιμετώπιση της πολυνομίας

Η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους παρατηρούνται υψηλοί δείκτες διαφθοράς. Επείγει π.χ. η κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας για την πολεοδομία, το περιβάλλον, τη φορολογία.

Κατά μείζονα λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε στον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η πρότασή μας είναι ο έλεγχος αυτός να γίνεται από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Με παρακολούθηση της ροής των πιστώσεων ανά Υπουργείο και έλεγχος τήρησης της αρχής της ειλικρίνειας.

Δ. Διαφάνεια στα ΜΜΕ,

• Πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ. Καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ΜΜΕ στη σχετική αγορά δραστηριοποίησής τους.

• Ενίσχυση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ)

Ε. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Τα θέματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα.

Χάνεται εθνικό εισόδημα.

Ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα, εις βάρος όλης της υπόλοιπής κοινωνίας.

Όλη αυτή η κατάσταση και η μέχρι σήμερα ανοχή του Κράτους αναπαράγει ένα πολύ κακό υπόδειγμα για όλους τους πολίτες.

Και στα θέματα της εισφοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνω σε μεγάλο βαθμό και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ώστε να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στην αδήλωτη απασχόληση και να μην συνεχίζεται η απώλεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων

4η Ενότητα: Αναβάθμιση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας - Εξεταστικές Επιτροπές

Για τα θέματα αυτά αλλά και κάθε άλλο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην εμπέδωση κανόνων διαφάνειας στο δημόσιο βίο, φυσικός χώρος διαβούλευσης, αναζήτησης συναινέσεων, εξέτασης προβλημάτων και προώθησης ρυθμίσεων είναι η Βουλή.

Η αναβάθμισή του Κοινοβουλίου είναι προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Μεταξύ των διοικούντων και των διοικουμένων.

Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των αντίστοιχων επιτροπών, όπως ήδη ανέφερα, ενώ θα αναβαθμιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Προτείνω γι’ αυτό, στο μέτρο που σήμερα συμφωνήσουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ως μιας υπόθεσης εθνικής σημασίας που έχει ανάγκη την στήριξη όλων, να συνεχίσουμε τις σχετικές επεξεργασίες στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι είναι αναγκαίο για να απεγκλωβιστεί η χώρα από αυτόν τον βραχνά που την πνίγει.

Ισχύουν γι’ αυτό στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις μου, ότι κάθε υπόθεση που έπληξε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, θα διερευνηθεί μέχρι τέλους για να μπορέσουμε χωρίς σκιές να αλλάξουμε σελίδα στο δημόσιο βίο.

Σε ότι αφορά το μέλλον, επαναλαμβάνω ότι είχα πει στη Βουλή στις 25 Ιουνίου του 2007.

Ανεξάρτητα από τις διάφορες ερμηνείες που έχουν υποστηριχθεί και ανεξάρτητα από την πρακτική που έχει υπάρξει, δεσμεύομαι ότι, αύριο, ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίζουμε τα τυχόν αιτήματα για συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, σαν δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Υιοθετούμε και θα εφαρμόζουμε, ως κυβέρνηση και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ερμηνεία για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών, με 120 ψήφους. Είναι δέσμευσή μας για την διαφάνεια. Είναι δέσμευσή μας για τον σεβασμό της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι δέσμευση που συνδέεται με τις ευρύτερες αλλαγές που προτείνουμε για την αλλαγή και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, ένα νέο κύμα δημοκρατικής ανανέωσης των θεσμών του συστήματός μας, των δημοκρατικών θεσμών του συστήματός μας.

Με την επιβεβαίωση της δέσμευσης αυτής, σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την σύγκληση του «συμβουλίου» και εσάς που ανταποκριθήκατε.

Από ...... press.gr

Στο 2,1% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αύξηση από 1,2% σε 2,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -0,1% τον Οκτώβριο σε 0,5% το Νοέμβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% σε 1% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,8%.

Το Νοέμβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-2,8%), την Εσθονία (- 2,1%) και τη Λετονία (-1,4%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,2%), τη Ρουμανία (4,6%) και την Πολωνία (3,8%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε το Νοέμβριο στη Λετονία 11 κράτη, παρέμενε αμετάβλητος σε τρία κράτη μέλη και αυξήθηκε σε 23 κράτη μέλη.

Από .....Nooz.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ



                          
                                                                           
Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αθήνα 16.12.2009

«Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου αποτελούν ανακεφαλαίωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και επανάληψη πολλών προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ.

Είναι κατώτερες των προσδοκιών και των περιστάσεων όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις αγορές.

Αγορές οι οποίες δεν ικανοποιούνται από την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης.

Η αγορά ομολόγων αντέδρασε, τουλάχιστον, επιφυλακτικά με αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων των ελληνικών τίτλων με τους αντίστοιχους γερμανικούς. Κι όμως χθες, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε, αιφνιδιαστικά, στην έκδοση πενταετούς ομολόγου αντλώντας 2 δις ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Και γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

1) Γιατί η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σ’ αυτόν τον προδανεισμό καταβάλλοντας υψηλότερο τίμημα;

2) Τι ποσό επιθυμούσε η Κυβέρνηση να αντλήσει;

3) Γιατί η έκδοση έγινε με κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor +250 μονάδες βάσης) όταν, όπως φαίνεται, τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2010;»

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από .....energoipoliteskv.blogspot.com