Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

«Παπανδρέου ή Καραμανλής;»

Αναρτήθηκε από .....energoipoliteskv.blogspot.com

«Παπανδρέου ή Καραμανλής;» είναι ο τίτλος χθεσινού άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger με θέμα την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής:

«Εδώ και πέντε δεκαετίες διεκδικούν την κυβέρνηση στην Ελλάδα δύο οικογένειες.
Το 1955 έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θείος του σημερινού πρωθυπουργού, που ορισμένοι τον αποκαλούν ‘Έλληνα –Αντενάουερ’, επειδή άντεξε στην πολιτική μέχρι τα 88 χρόνια του το 1995.
Ο αντίπαλός του στη δεκαετία του ’60 ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος το 1964 κατόρθωσε να νικήσει τον Καραμανλή, αλλά τρία χρόνια αργότερα έγινε η δικτατορία. Μετά την στρατιωτική χούντα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αντίπαλο τον Ανδρέα Παπανδρέου, πατέρα του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.»

«Εμπόδιο στην ανανέωση των πολιτικών δυνάμεων»

«Στη δεκαετία του ’80 και του ’90 οι δύο αντίπαλοι μοίρασαν με δεξιοτεχνία την εξουσία. Ο Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και ο Καραμανλής πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τώρα ο νεότερος Παπανδρέου, ο Γιώργος, από το 2004 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον ανιψιό του γηραιού Καραμανλή, την κυβερνητική εξουσία.
Και για τους δύο αντιπάλους είναι όμως δεδομένη η μεγάλη διαφορά με τους προγόνους τους: δεν έχουν το πολιτικό τους κύρος.

Εδώ και 50 χρόνια λοιπόν η αντιπαλότητα των δύο αυτών οικογενειών παραλύει την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Διότι όποιος δεν ανήκει σε μία από τις αυτές τις οικογένειες ή στους ευνοούμενους της, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στην πολιτική σκηνή της χώρας. Έτσι παρεμποδίζεται η ουσιαστική ανανέωση των πολιτικών δυνάμεων.
Ενδέχεται να αλλάξει αυτή η προοπτική στο άμεσο μέλλον, διότι αυτές οι εκλογές φαίνεται να είναι οι τελευταίες, στις οποίες οι οικογένειες Καραμανλή – Παπανδρέου διεκδικούν την εξουσία.»

Πήγη - D.W

Ο λαός μας χρειάζεται μια πραγματική αριστερά

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


του Αντώνη Παπαδόπουλου, Εκπροσώπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Όσο θα εξουσιάζουν το λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από καθεστώς εξάρτησης και υποτέλειας, δεμένη στο άρμα της EE και του NATO, ο λαός θα υποφέρει, νέα αντιλαϊκά μέτρα και «προγράμματα σταθερότητας» θα διαδέχονται το ένα το άλλο, η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή οικονομική επιτήρηση και έλεγχο από τα ξένα αφεντικά, θα σέρνεται και θα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη! Tην επομένη των εκλογών στο όνομα της οικονομικής κρίσης θα σαρώσουν ό,τι απόμεινε όρθιο. Πίσω από τα απατηλά συνθήματα και τις διακηρύξεις της NΔ και του ΠAΣOK υπάρχουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, άγρια φοροεπιδρομή, πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, όπως προστάζουν οι Eυρωπαίοι και ντόπιοι τραπεζίτες, βιομήχανοι και εφοπλιστές.

Kανένα αστικό κόμμα δεν έχει να προσφέρει στο λαό τίποτα άλλο, εκτός από αντιλαϊκή λιτότητα, φτώχεια και ανεργία. Σ' αυτές τις συνθήκες το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να οργανώσουν ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική επέλαση και να υπερασπίσουν αποτελεσματικά τα δικά τους συμφέροντα.

Aν σήμερα τα κυρίαρχα κόμματα περνούν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες την πολιτική τους, χτυπούν το λαό και αφαιρούν κατακτήσεις δεκαετιών, αυτό οφείλεται στην υποχώρηση του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στην υπόσκαψη του κύρους της Aριστεράς που προξένησε η πολύχρονη κυριαρχία της συμβιβαστικής πολιτικής του KKE και του ΣYN.

O λαός μας χρειάζεται μια πραγματική Aριστερά και όχι μια ψευτοαριστερά σαν αυτή που εκπροσωπεί ο ΣYN, που απροκάλυπτα όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξε την πρόσδεση στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και χαιρέτισε ό,τι εκπορεύονταν από την EE. Πρόγραμμα σύγκλισης, Λευκή Bίβλο, Συνθήκη Mάαστριχτ, ONE, Eυρώ και ό,τι συνεπάγονταν για το λαό μας η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής.

Tώρα για να χρυσώσουν το χάπι, η ηγεσία του ΣYN καθώς και μια σειρά οργανώσεις που σύρθηκαν στην ουρά του για να συγκροτήσουν το ΣYPIZA, αναμασούν το τροπάρι της «Eυρώπης των εργαζομένων». Προσπαθούν έτσι να εξαπατήσουν τον κόσμο της Aριστεράς, να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της EE και να καλλιεργήσουν την απατηλή ιδέα πως είναι δυνατόν η EE να μεταμορφωθεί από εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και βασικός μοχλός των Γερμανών και Γάλλων ιμπεριαλιστών σε εκπρόσωπο της «Eυρώπης των εργαζομένων». H ηγεσία του KKE προσπαθεί να εμφανιστεί σαν ο μοναδικός εκφραστής και τιμητής των αγωνιστικών παραδόσεων και των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του κόσμου της Aριστεράς.

Πίσω όμως από τις ψευτοεπαναστατικές διακηρύξεις της ηγεσίας του για «λαϊκή συμμαχία και εξουσία», παραμένει αναλλοίωτο το ρεφορμιστικό περιεχόμενο της γενικής του γραμμής που οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα το κίνημα. Aντί για αποφασιστικό ξεδίπλωμα των αγώνων, προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης των αγωνιστικών διαθέσεων, υπονόμευση και συκοφάντηση όσων κινητοποιήσεων ξεφεύγουν από τον έλεγχό του, όπως συνέβη με τις μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών της προηγούμενης περιόδου.

Tην ίδια στιγμή η ηγεσία του KKE πίσω από ανυποχώρητα δήθεν συνθήματα περί «απειθαρχίας» και «ανυπακοής», καλύπτει την άρνησή της να υποστηρίξει το βασικό σύνθημα: «Έξω από την EE και το NATO» που εκφράζει τους μεγάλους στόχους του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Kαι όταν θάβεται το μεγάλο αυτό σύνθημα που συμπυκνώνει τη βάση ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, εκείνο που απομένει σαν πολιτική είναι η «εναντίωση στις συνέπειες και τις επιλογές της EE», που στην πραγματικότητα δεν διαφέρει από την πολιτική του ΣYN/ ΣYPIZA. H κυριαρχία μιας τέτοιας γραμμής στο χώρο της Aριστεράς, πρέπει να ανατραπεί κι αυτό είναι το μεγάλο καθήκον στο οποίο οφείλουν να συστρατευθούν όλες οι αγωνιστικές, λαϊκές δυνάμεις, όλοι οι κομμουνιστές.

O λαός μας χρειάζεται μια πραγματική Aριστερά που δεν θα υποτάσσεται στην πολιτική των αστικών κομμάτων αναζητώντας συμμαχίες πότε με το ΠAΣOK, πότε με τη NΔ, πότε και με τους δύο μαζί, αλλά θα μάχεται και θα συγκρούεται με την αστική πολιτική και θα υπερασπίζεται αταλάντευτα τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και όλου του λαού. Mια Aριστερά που δεν θα υποκλίνεται στην ιμπεριαλιστική πίεση αλλά θα αγωνίζεται ασυμβίβαστα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής κυριαρχίας, για να φύγει η χώρα μας από την EE και το NATO, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, για μια ριζική κοινωνική αλλαγή, για μια Eλλάδα Δημοκρατική, Aνεξάρτητη και Σοσιαλιστική.

Για την αναγέννηση μιας τέτοιας Aριστεράς και την αναδημιουργία ενός τέτοιου κομμουνιστικού κόμματος αγωνίζεται το M-Λ KKE. Πάνω στη βάση αυτών των στόχων το

M-Λ KKE καλεί τους αγωνιστές του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος να βαδίσουμε από κοινού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας που εφαρμόζουν η NΔ και το ΠAΣOK, απορρίπτοντας την πολιτική του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας. Για να ανοίξει ένας νέος δρόμος για το κίνημα, σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα ιδανικά των κομμουνιστών και όλων των λαϊκών αγωνιστών. H ενίσχυση, το δυνάμωμα του M-Λ KKE αυτό το στόχο υπηρετεί

Υπάρχει λύση για την οικονομία...

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Από το http://trelokouneli.blogspot.com/

Η Φθιώτιδα σηκώνει το κεφάλι και φεύγει μπροστά...

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα Τόνια Αντωνίου μιλά στο Press-gr για την επερχόμενη νίκη, την επόμενη μέρα των εκλογών και τις νέες προτεραιότητες

-Η Νέα Δημοκρατία φεύγει, κ. Αντωνίου, και το ΠΑΣΟΚ έρχεται, «λαού θέλοντος». Τι σημαίνει αυτό για τη Φθιώτιδα;
Σημαίνει ότι τελειώνει μια εποχή μιζέριας. Η Φθιώτιδα σηκώνει το κεφάλι και φεύγει μπροστά.
-Για εσάς, την Τόνια Αντωνίου;
Ως κυβερνητικός βουλευτής θα συνεχίσω να διεκδικώ για τον τόπο μου, όπως έκανα και ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω το παράδειγμα των παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, που δεν διεκδικούσαν τίποτα, μήπως και ενοχληθούν οι Υπουργοί τους.
-Τι αλλάξατε και τι κρατήσατε ίδιο σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία σε σχέση με την προηγούμενη;
Αυτό που άλλαξα, ήταν ότι μείωσα τις εκλογικές μου δαπάνες και την κατανάλωση χαρτιού, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου, για περιστολή της σπατάλης και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό οι συμπολίτες μου που μένουν στο νομό δεν έλαβαν φέτος ταχυδρομικά το φυλλάδιό μου. Αυτό που δεν άλλαξα ήταν η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Φθιώτιδας.
-Ποιο ήταν το προσωπικό σας σύνθημα σ’ αυτές...

τις εκλογές;
Μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας- Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα
-Έρχεστε στην κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Είστε έτοιμοι γι’ αυτό;
Εμείς δεν δραπετεύουμε από τα δύσκολα και δεν κρυβόμαστε, όπως ο κύριος Καραμανλής, που είπε «δεν μπορώ» και τράπηκε σε φυγή. Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε «εμείς μπορούμε» και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας.
-Και τι αλλάζει την επόμενη ακριβώς μέρα, στις 5 Οκτωβρίου;
Αλλάζει πρώτα πρώτα το κλίμα στη χώρα, στην οικονομία, στην κοινωνία. Αλλάζει η ψυχολογία. Είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση για να υπάρξει ένα νέο και αισιόδοξο ξεκίνημα.
-Στο κόμμα σας έχετε μιλήσει πολύ για κάποια κοστούμια και ταγέρ της εξουσίας που ράβονται από τώρα. Έχετε ετοιμάσει κι εσείς το δικό σας;
Ο ράφτης για όλους μας είναι ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα μας νοιάζει το κοστούμι της νέα τετραετίας, να είναι αυτή τη φορά πράσινο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο χρώμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο πρόγραμμά μας για την πράσινη ανάπτυξη.
-Τι είναι διαφορετικό στο ΠΑΣΟΚ του 2009 σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 2004;
Ο τρόπος που βλέπουμε την εξουσία, οι πολιτικές μας προτεραιότητες και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός οργανισμός. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και από τα λάθη των άλλων.
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα και ποια η λύση του;
Ότι δεν παράγουμε και ότι ο πλούτος και τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια.
Θέλουμε την πράσινη ανάπτυξη για να παράγουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί και θέλουμε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
-Και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νομό σας και ποια η λύση του;
Η ανεργία. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις, χωρίς έργα δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Επομένως στόχος μας είναι τα «χωρίς» να γίνουν «με».

Από ......press-gr

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι το ναυλωμένο τρένο των Οικολόγων Πράσινων, με δεκάδες υποστηρικτές, υποψήφιους, αλλά και απλούς φίλους του σιδηροδρόμου. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, ένα πολιτικό κόμμα χρησιμοποιεί τρένο στην εκλογική του εκστρατεία, στοιχείο με προφανή συμβολισμό.

Πριν την αναχώρηση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος περιόδευσε τους χώρους του σταθμού των Αγίων Αναργύρων και συζήτησε με σιδηροδρομικούς για τα προβλήματα του χώρου τους αλλά και για τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, "Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το σιδηρόδρομο. Είναι ένα οικολογικό και φτηνό μέσο, απαραίτητο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, που υποβαθμίζεται από τα συμφέροντα των οδικών μεταφορών. Από φτωχός συγγενής στη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει μετατραπεί σε ορφανό για υιοθεσία. Δεν είναι δυνατό να απαξιώνεται, να κόβονται γραμμές και δρομολόγια και τελικά να έχουμε και εδώ μια αρνητική πρωτιά με μόνο το 2% του μεταφορικού έργου να γίνεται με το σιδηρόδρομο ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινείται στο 8-10%. Ας το συνειδητοποιήσουμε: τα μεταφορικά μέσα του 21ου αιώνα έρχονται πάνω σε ράγες: το τραμ και το μετρό μέσα στις πόλεις και το τρένο έξω από αυτές."

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Χρήστου Σαϊκούρα στη Λαμία

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Τόνια Αντωνίου: "...δέκα βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Οικολόγοι Πράσινοι: Προτάσεις για το «πρασίνισμα» της Φθιώτιδας

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

Π.Ε. ΠΑΣΟΚ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ: "...ψηφίστε μαζικά το ΠΑΣΟΚ..."

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com