Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πολλά τα προβλήματα στα λουτρά του νομού, αναφέρει το προεδρείο του Π.Σ.Ι.Π.Λ

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Στην προσπάθεια του να έρθει πιο κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε λουτρόπολη, αλλά και να δει τον τρόπο λειτουργίας της καθεμιάς από αυτές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας συνέχισε τις επισκέψεις του σύμφωνα με αποφάσεις του Δ.Σ. Η τρίτη εξόρμηση του προεδρείου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη και το μέλος του Δ.Σ. Νίκο Ματθαίου, έγινε στη Λουτρόπολη Θερμοπυλών Ε.Τ.Α. Α.Ε. Κατόπιν στα Καμένα Βούρλα (ανήκουν σε ιδιωτική επιχείρηση - MITΣΗΣ A.E.), όπου υπήρχε επίσημη πρόσκληση από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Γαλήνη», στη συνέχεια στα Λουτρά Υπάτης Ε.Τ.Α. Α.Ε. και τέλος στα Λουτρά Πλατύστομου, 35 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία.

«Μετά από τις επαφές που είχε το προεδρείο με όλους τους υπεύθυνους διαχειριστές αυτών των λουτροπόλεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «παρόλο που τύχαμε σε προεκλογικό κλίμα, κάτι που δε γνωρίζαμε, διαπιστώσαμε τα εξής, τα οποία ελπίζουμε μετά τις εκλογές ο νέος Υπουργός Τουρισμού και κάθε αρμόδιος φορέας Ε.Ο.Τ.-Ε.Τ.Α. Α.Ε. κ.λ.π, να τα βρει στα συρτάρια του, δεδομένου μάλιστα ότι και πολλές από τις δικές μας προτάσεις εδώ και 5 χρόνια μένουν στα συρτάρια των αρμόδιων».

Ποια προβλήματα διαπιστώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του

ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

1ον Τα ιστορικά Λουτρά Θερμοπυλών, με τα περισσότερα νερά από πλευράς ποσότητας ιαματικών νερών όσο και ποιότητας στην Ελλάδα, ήταν η πρώτη μας επίσκεψη. Η λουτρόπολη παραμένει σαφώς αναξιοποίητη. Το ελάχιστο προσωπικό (μόνον πέντε άτομα με τρίμηνη πρόσληψη) περιμένει κάθε φορά με αγωνία την άφιξη των λουόμενων, που γίνεται δυστυχώς με το σταγονόμετρο, τη στιγμή που οι άλλες λουτροπόλεις δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

2ον Το πιο παλιό ξενοδοχείο, και αυτό σε άθλιες συνθήκες, φιλοξενεί σήμερα μόνον 20 λουόμενους.

3ον Το δεύτερο ξενοδοχείο παραμένει κλειστό εδώ και 20 χρόνια.

4ον Ο χώρος με τις μπανιέρες κλπ. είναι εντελώς απαράδεχτος.

5ον Ο περιβάλλων χώρος, όπου είναι στα πλάγια του βουνού, καταπράσινος κάποτε, έχει καταστραφεί στο σύνολό του.

6ον Εκεί που στεγαζότανε οι υπηρεσίες της λουτρόπολης, σήμερα με το έτσι θέλω στεγάζεται η Τροχαία της περιοχής, κάτι τελείως απαράδεχτο.

Ύστερα από αυτά καταγγέλλουμε τα Ε.Τ.Α. Α.Ε., αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού, για την απαράδεχτη εμφάνιση της λουτρόπολης, η οποία δυσφημεί διεθνώς το θεραπευτικό τουρισμό της χώρας μας.

Το προεδρείο του Συλλόγου μετά τις εκλογές υπόσχεται ότι θα κάνει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την αξιοποίηση αυτής της ιστορικής λουτρόπολης .

ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ

Η δεύτερη επίσκεψή μας έγινε στη Λουτρόπολη του Δήμου των Καμένων Βούρλων, που ήταν και είναι η Μέκκα των ελληνικών λουτροπόλεων. Τις σημερινές λουτρικές εγκαταστάσεις, μαζί με το γνωστό ξενοδοχείο “Γαλήνη” (η ιστορία του αρχίζει το 1955-56), τις διαχειρίζεται η εταιρία ΜΙΤΣΗΣ, που μάλλον έχει κάνει υπομίσθωση από την “Αξη Αστήρ”, που ήταν και ο κύριος ενοικιαστής από τον Ε.Ο.Τ. εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι το 2013-17.

Οι σημερινές ξενοδοχειακές και λουτρικές εγκαταστάσεις, με τις νέες επενδύσεις που έχουν γίνει, θεωρούμε ότι είναι, αν όχι άριστες, τουλάχιστον αυτές που στέκονται δίπλα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Επισημαίνουμε τα εξής:

1ον Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, και γενικά όλους τους εργαζόμενους στη λουτρόπολη, για την πραγματικά άψογη φιλοξενία της αντιπροσωπείας για μια βραδιά. Τέτοιας μορφής φιλοξενία επιδιώκει ο Σύλλογός μας να προσφέρεται σε κάθε λουτρόπολη.

2ον Διαφωνούμε ως προς το κόστος διαμονής στο παραπάνω ξενοδοχείο. Για έναν λουόμενο με μέτριο εισόδημα, και κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα που τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι κλειστά, ίσως χρειάζεται άλλο τιμολόγιο.

3ον Θα μπορούσαν οι λουτρικές εγκαταστάσεις να είναι ανοικτές και τις απογευματινές ώρες, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες λουτροπόλεις, προς εξυπηρέτηση όλων των λουομένων που δεν μπορούν λόγω εργασίας να τις επισκέπτονται τις πρωινές ώρες.

4ον Επιπλέον, μέσα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υπάρχουν και εγκαταστάσεις για υψηλά βαλάντια (με υποδομές πολυτελείας), κάτι που δε βοηθά το θεραπευτικό τουρισμό επειδή δίνεται η εντύπωση διακρίσεων. Τα ιαματικά νερά σε όλη την Ελλάδα δεν είναι προνόμιο κανενός, όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους λουόμενους, χωρίς διακρίσεις ως προς τις ανέσεις. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του Συλλόγου μας.

5ον Ο τεράστιος περιβάλλων χώρος των λουτρών, που αποτελεί και το πάρκο των Καμένων Βούρλων, θα πρέπει πάντα με τη συνεργασία του δήμου να είναι χώρος περιποιημένος και όχι όπως είναι σήμερα, όπου καθαρίζεται περιστασιακά.

6ον Στην εξωτερική πισίνα του ξενοδοχείου, μιας και είναι ιαματική, θα πρέπει να επιτρέπεται με ένα ελάχιστο αντίτιμο η πρόσβαση σε όλους τους λουόμενους, εφόσον οι λουτρικές εγκαταστάσεις διαθέτουν μόνο μια πισίνα. Άλλωστε, στην περιοχή θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και άλλες ανοικτές πισίνες με ιαματικό νερό.

7ον Ζητήσαμε τη γνώμη του Δήμου από τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Καμένων Βούρλων και σημερινό δημοτικό σύμβουλο κ. Πλατανιά, ένα από τα ιστορικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού. Σημειώνουμε ότι είχε πάντα άψογη συνεργασία με το σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου μας Ανέστη Αναστασιάδη, από τότε που και οι δυο ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου με αρχική έδρα τα Καμένα Βούρλα.
Ο κ. Πλατανιάς μας δήλωσε ότι ο Δήμος δεν έχει κάτι να διεκδικήσει από τον κ. Μήτση, εκτός από την αξίωσή του να είναι αξιοπρεπείς οι λουτρικές εγκαταστάσεις και κατάλληλα λειτουργικές προς όφελος των λουόμενων και της πόλης. Έτσι λοιπόν ο Δήμος ζητά να είναι περιποιημένος ο περιβάλλων χώρος και το πάρκο των λουτρών, και όχι όπως είναι σήμερα. Ζήτησε επίσης να παραχωρηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού ένα μέρος του οικοπέδου του πάρκου των λουτρών για τις ανάγκες του γειτονικού σχολείου. Το αίτημα όμως αυτό εκκρεμεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

8ον Πρόταση του Συλλόγου μας είναι η αξιοποίηση των παλιών, και διατηρητέων, εγκαταστάσεων των λουτρών.

9ον Μια δεύτερη πρόταση του Συλλόγου μας είναι ο διορισμός δεύτερου γιατρού. Σε μια τέτοια λουτρόπολη ένας γιατρός είναι λίγος - χρειάζεται και δεύτερος με την ανάλογη ειδικότητα. Την έλλειψη αυτή τη διαπιστώσαμε από όσα είδαμε έξω από τον προθάλαμο του γιατρού.

Αυτές είναι μερικές επισημάνσεις για τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και ελπίζουμε ότι βοηθάμε με αυτό τον τρόπο μια από τις καλές λουτροπόλεις στη χώρα μας. Ίσως αργότερα με άλλες μας προτάσεις η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο καλή.

ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ

Τα λουτρά αυτά, τα οποία διαχειρίζονται τα Ε.Τ.Α. Α.Ε., επισκέφθηκε κατόπιν η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας.

Η υποδοχή που είχαμε από όλο το προσωπικό, και ιδιαίτερα από το διευθυντή της λουτρόπολης, ήταν καλή και η ξενάγηση σε όλες τις λουτρικές εγκαταστάσεις τέλεια. Αξιολογώντας όσα είδαμε, μπορούμε να πούμε ότι στέκονται ικανοποιητικά στη διαμορφωμένη κατάσταση του σημερινού θεραπευτικού τουρισμού της πατρίδας μας

1ον Διαπιστώσαμε ότι, σε σύγκριση με παλιότερη επίσκεψή μας, τα Ε.Τ.Α. Α.Ε. έκαναν μια προσπάθεια εξυγίανσης με αρκετές προσθήκες μέσα στους λουτήρες. Ο κόσμος, σε συζητήσεις που είχαμε, είναι κάπως ευχαριστημένος.

2ον Τα Λουτρά Ύπατης εξυπηρετούν μια τεράστια περιοχή. Εκτός από τον ομώνυμο Δήμο, περιλαμβάνουν και το Δήμο Λαμίας, έχουν δε και πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι.

3ον Ο διευθυντής μας ενημέρωσε ότι σε καθημερινή βάση γίνονται πάνω από 700 λούσεις σε μπανιέρα και πισίνα, η οποία έχει κατασκευαστεί πρόσφατα.

4ον Αν και έχουν γίνει δυο νέες γεωτρήσεις, η ποσότητα του νερού δεν εξυπηρετεί και πάλι τη λουτρόπολη με τις σημερινές της εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η πίεση δεν είναι αυτή που χρειάζονται οι λουόμενοι.

5ον Το τεράστιο πάρκο, που αποτελεί πνεύμονα ζωής των λουομένων, δεν έχει την ανάλογη περιποίηση, διότι δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια. Καλό θα είναι να αναλάβει την ευθύνη για την περιποίησή του ο Δήμος Ύπατης και όχι η λουτρόπολη. Θεωρείται δικός του ζωτικός χώρος, διαθέτει εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό.

6ον Τα γύρω από τα Λουτρά Υπάτης ξενοδοχεία δε θα πρέπει να βλέπουν τα ιαματικά νερά μόνο ως μέσο εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν διαθέτοντας ένα μέρος από τα κέρδη τους στο Δήμο για την σωτηρία του μοναδικού για τη λουτρόπολη πνεύμονα, αυτού του τεράστιου πάρκου.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας προς το παρόν κάνει αυτές τις επισημάνσεις προς όφελος της τουριστικής περιόδου όσον αφορά τα ιαματικά λουτρά και πιστεύει ότι μετά και τις βουλευτικές εκλογές θα έχει περισσότερα να επισημάνει για κάθε λουτρόπολη, και μάλιστα πιο τεκμηριωμένα.

ΛΟΥΤΡΑ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ

Τελευταία σε αυτές τις επισκέψεις μας η τέταρτη λουτρόπολη, του Πλατυστόμου. Χωμένη μέσα στα βουνά, με οδικό δίκτυο που δεν τη βοηθά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μακρακώμη του νομού Φθιώτιδας. Από την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε τα παρακάτω:

1ον Τα Λουτρά από τα Ε.Τ.Α. Α.Ε. πέρασαν σε χέρια ιδιωτών, με αποτέλεσμα οι παλιές εγκαταστάσεις να παραμεριστούν και να κατασκευαστεί νέα σύγχρονη μονάδα.

2ον Ετοιμάζεται ξενώνας λίγα μέτρα πιο πάνω από τη νέα μονάδα.

3ον Οι νέες εγκαταστάσεις είναι πιο σύγχρονες από άλλες αντίστοιχες ελληνικές εγκαταστάσεις.

4ον Πριν από 4 μέρες ενημερώσαμε τη γραμματεία της Λουτρόπολης ότι κλιμάκιο του Συλλόγου μας θα βρίσκεται στη λουτρόπολη. Ελπίζαμε να έχουμε συνάντηση με τους υπεύθυνους, να ενημερωθούμε για τη λειτουργία της Λουτρόπολης και να ξεναγηθούμε στις νέες εγκαταστάσεις. Η επίσκεψή μας αυτή ήταν μέρος της προσπάθειάς μας για την προβολή και την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων. Μας απάντησαν ότι θα μας περίμεναν με μεγάλη χαρά.

Όταν φτάσαμε εκεί η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν επιεικώς απαράδεχτη. Παρόλο ότι είχαμε κλείσει τη συνάντηση μόλις πριν από δυο ώρες, δε βρήκαμε κανέναν υπεύθυνο ή αρμόδιο για να συζητήσουμε. Ζητήσαμε από το προσωπικό να μας γίνει κάποια ξενάγηση στις λουτρικές εγκαταστάσεις και μετά από μισή ώρα μας απάντησαν, και μάλιστα με τρόπο προκλητικό που δεν αρμόζει σε προσωπικό μιας τουριστικής θεραπευτικής μονάδας, ότι δεν έχουν δικαίωμα ξενάγησης.

Το Προεδρείο του Συλλόγου αποχώρησε, καταγγέλλοντας την όλη αυτή κακή συμπεριφορά και τονίζοντας ότι αν μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί πολιτική των ιδιωτών επιχειρηματιών, εμείς στο εξής θα ζητάμε επίμονα να συμμετέχει οπωσδήποτε σε κάθε λουτρόπολη και ο Δήμος της περιοχής για να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοιες απαράδεχτες και αυταρχικές συμπεριφορές. Επιπλέον, το Προεδρείο του Συλλόγου ζητά από τους αρμόδιους αυτής της Λουτρόπολης τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Αυτή ήταν και η τρίτη περιοδεία του Προεδρείου του Συλλόγου που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε άμεση ενημέρωση, πράγμα που είναι το παν για την παραπέρα πορεία μας, για την ενημέρωση και τη βοήθειά μας για τη σωστή ανάπτυξη και όχι, όπως συμβαίνει αλλού και συχνά, το κέρδος για το κέρδος. Θέλουμε για μια ακόμη φορά να θυμίσουμε ότι η κάθε λουτρόπολη αποτελεί μέρος της υγείας του λαού μας και είναι ένα θεραπευτικό ιαματικό νοσοκομείο. Το προεδρείο του συλλόγου θα συνεχίσει τις επισκέψεις και σε άλλες λουτροπόλεις.

Από paratiritisfthiotidas.gr

Μαλιακός: έγινε εξώφυλλο του "Εψιλον". Τα προβλήματα παραμένουν

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Πράγματα που λίγο πολύ γνωρίζετε, όλοι όσοι παρακολουθείτε το LamiaNews, δημοσιεύονται στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό "Εψιλον".
Γίναμε πάλι θέμα στο πανελλήνιο, μέσα από ένα προσεγμένο ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου και στην πολύ καλή φωτογράφηση του Στράτου Καλαφάτη (οι σκαναρισμένες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, τον αδικούν) που θα μας ξυπνήσει και πάλι εκείνες τις εφιαλτικές εικόνες που αντικρίσαμε την περασμένη άνοιξη και που θα δυσαρεστήσει για μια ακόμη φορά τους "άρχοντες της Φθιώτιδας".
Και με την ευκαιρία, αλήθεια τι έγιναν όλες εκείνες οι δεσμεύσεις του νομάρχη κ. Χειμάρα (δείτε εδώ);
Μήπως η νομαρχία μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες, τι έχει κάνει μέχρι σήμερα;

Από LamiaNews

Κοκορομαχίες !!!!

Αναρτήθηκε από.........energoipoliteskv.blogspot.com



Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τρώγονται μόνο για τις καρέκλες και τις υποψηφιότητες. Τρώγονται και για τα λεφτά. Οπως αναρίθμητες νοικοκυρές συντήρησαν έναν αποτυχημένο γάμο ενώ ήθελαν διακαώς διαζύγιο, έτσι και ο Συνασπισμός παραμένει κάτω από την κοινή στέγη εξ ανάγκης. Δεν έχει τα οικονομικά φόντα να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές αφού ο χωρισμός αυθωρεί θα παραδώσει τον κουμπαρά στις Συνιστώσες. Στην περίπτωση που η Κουμουνδούρου έθετε μοναχική υποψηφιότητα, θα ξεκινούσε από την αρχή ως γκρουπούσκουλο αφήνοντας όλα τα προνόμια της κοινοβουλευτικής παράταξης στα δέκα συμπληρώματα της πολιτικής σύμπραξης. Τα μεγάλα λόγια για την ενότητα είναι πρόφαση και ταυτόχρονα αποτελούν μοιραίο σφάλμα του κ. Αλέξη Τσίπρα. Οπως οι καταπιεσμένες σύζυγοι σε δυσλειτουργικές οικογένειες, έτσι και ο πρόεδρος έχασε την αυτοεκτίμησή του. Τον δικαιολογούμε γιατί όντας εγκλεισμένος σε πολιτικά γραφεία, έχοντας να αντιμετωπίσει καθημερινά τα γεροντοφρικιά της Αριστεράς και τύπους του περιθωρίου, δεν βλέπει το όλον.

Δεν θέλουμε να κακοκαρδίσουμε κανέναν αλλά, όπως και να το κάνουμε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλα ίσια και όμοια. Υπάρχει ηγεμονικό σχήμα και το ήξεραν όλοι από πριν. Ο Συνασπισμός δεν μπορεί να κατηγορείται για ηγεμονισμό όταν μπαίνει πλάι πλάι σε οργανώσεις με ελάχιστα μέλη και αμφίβολη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εν ολίγοις, δεν απειλείται με εξαφάνιση η εναλλακτική Αριστερά επειδή πέντε μαοϊκοί κάνουν τσιριμόνιες. Ο Συνασπισμός έχει την ιστορία, τα στελέχη, τη δυναμική ώστε να καταθέτει τις δικές του προτάσεις χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν. Αν τα βάλουμε όλα κάτω, οι δέκα συνεργάτες δεν έφεραν κάτι καινούργιο στην πολιτική συζήτηση απλούστατα επειδή όσα πρεσβεύουν είναι είτε γνωστά στην υφήλιο είτε ξεπερασμένα. Ο Συνασπισμός δεν ωφελήθηκε ούτε στα κουκκιά ούτε στην πολιτική του από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό .........γιατί οι συμμετέχοντες δεν προσήλθαν κομίζοντας απόψεις αλλά κρατώντας σημαίες. Για τις Συνιστώσες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ξαφνικά απέκτησαν υπόσταση πέραν των συνόρων των Εξαρχείων. Για να μην προσπερνάμε τα πρακτικά ζητήματα, είδαν μπροστά τους έδρανα. Ορισμένοι λένε ότι με την πιθανή διάσπαση- αυτήν που απεφεύχθη το Σάββατο- είδαν λεφτά και γυάλισε το μάτι τους. Η αποχώρηση του Συνασπισμού θα άφηνε ορφανά κεφάλαια για να συντηρούν γραφεία, να εκδίδουν έντυπα και να παραμελούν δουλειές χάριν του πολιτικού στοχασμού. Μιλάμε για 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που προσώρας πάνε σε ποσοστό 75% στον Συνασπισμό. Τα υπόλοιπα μοιράζονται διά του δέκα, στα λιμά της συμμαχίας.

Ε να πρακτικό πνεύμα επικράτησε στην Κουμουνδούρου: η άποψη να φανούν ενωμένοι ώστε να εκλεγούν. Ο πρόεδρος παραπλανήθηκε και επείσθη ότι θα χρεωνόταν προσωπικά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έγινε άραγε αυτή η γυριστή, από εκεί δηλαδή που ομιλούσαν με υπευθυνότητα και ωριμότητα λέγοντας ότι ο Συνασπισμός θα είναι υποψήφιος και όποιος θέλει ακολουθεί; Πώς ξαφνικά έγινε η μοιρασιά της αρχηγίας στα ένδεκα και αυτό παρουσιάστηκε ως εφαρμόσιμο μοντέλο διοίκησης; Θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν η συμμετοχική προεδρία προέκυπτε από απόλυτη συνεννόηση, αν δηλαδή συμφωνούσαν να μην έχουν επικεφαλής γιατί όλοι .επιθυμούν να υπηρετούν ως απλά μέλη την παράταξη. Αντιθέτως, έφτασαν σε αυτή τη λύση γιατί όλοι έχουν τεράστια δίψα για εξουσία και προβολή. Ο μόνος διαφορετικός σε αυτό το άχαρο πανηγύρι είναι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε τα ηνία και τα παραχώρησε. Μπορεί να είναι ένα πολιτικό λάθος, μια εσφαλμένη αξιολόγηση των συνθηκών, εν τούτοις φάνηκε ότι δεν έχει κανένα πάθος με την καρέκλα του.

Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφίβολα πολλές αρετές, πλην όμως έχει κακές επιρροές. Η εναλλακτική Αριστερά τελικά χαλάει τους ανθρώπους. Μέσα από τις συνεχείς διασπάσεις, τις αψιμαχίες τού τίποτα και τις άγονες αντιπαραθέσεις οι σύντροφοι γίνονται κοκόρια και λαλούν όλοι ταυτόχρονα. Ποια θα είναι η τύχη του νεαρού προέδρου αν παραμείνει στον χώρο; Θα γίνει ένας Κύρκος Τιμωρός, θα φτιάξει εποχική ομάδα σαν τον Μπανιά ή μήπως θα εξελιχθεί σε Γλέζο που με μεγάλη ταπεινότητα δήλωνε προχθές: «Εγώ έβαλα το 2000 τον ΣΥΝ στη Βουλή»; Θα γίνει άραγε ο Τσίπρας σαν τον δάσκαλό του τον Αλαβάνο, τον πρώτο και καλύτερο στην κοκορομαχία; Ολα αυτά είναι, αν μη τι άλλο, πολύ λυπηρά.

Από kafeneio-gr

Από τη δυτική Φθιώτιδα ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία η Τ. Αντωνίου

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



H υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, ξεκινά την προεκλογική της περιοδεία από τη Δυτική Φθιώτιδα και επισκέπτεται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου την Κοινότητα Τυμφρηστού και το Δήμο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού. Στο πλαίσιο της περιοδείας της θα πραγματοποιήσει ομιλίες στις 6.30μμ στην Κοινότητα Τυμφρηστού στο καφενείο του Φώτη Παπαρούπα και στις 8μμ στο Δήμο Αγίου Γεωργίου στο καφενείο της Ελένης Παπακώστα.

Από paratiritisfthiotidas.gr

Υποθήκη για συνεργασίες η απόφαση του Α. Παπαδόπουλου να μένει εκτος Μάχης !!!

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Μεγάλα ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου θα απουσιάσουν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.
Ο επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, γνωστοποίησε την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές.
«Παραμένω απλό μέλος του Κινήματος και εύχομαι στην παράταξή μου καλή επιτυχία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με σχετική επιστολή.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θέτει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης. Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές γνωστοποίησε με γραπτή του δήλωση και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.
Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους , ο κ. Αλ Παπαδόπουλος που χαίρει εκτίμησης και από τα στελέχη της ΝΔ, με τη κίνηση του να αποστασιοποιηθεί από το κομματικό ανταγωνισμό, βάζει υποθήκη για τη περίπτωση που θα χρειαστούν συναινετικές διαδικασίες για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Υπενθυμίζεται, πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε σε δημόσιο δείπνο με κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ

Από kafeneio-gr

Δημοσκόπηση Gpo για το mega

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Από kafeneio-gr

Σημείο αναφοράς πλέον ο Μαλιακός

Αναρτήθηκε από..........energoipoliteskv.blogspot.com



Στο ένθετο της εφημερίδας RealNews, διαβάσαμε και πάλι για τον Μαλιακό και μας ξύπνησε ξανά τις εφιαλτικές στιγμές του Απρίλη που ζήσαμε. Οι ίδιοι επιστήμονες, η κ. Πάγκου και ο κ. Μπαλόπουλος δίνουν πάνω κάτω τις ίδιες απαντήσεις, με τη διαφορά ότι εκεί απαγορεύτηκε και το ψάρεμα, παρόλο που το φαινόμενο δεν πήρε την έκταση του Μαλιακού.
Η εφημερίδα, με αφορμή το τοξικό φύκι που εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη και δηλητηριάζει τα μύδια, αναφέρεται και στον Μαλιακό θεωρώντας ότι ο Θερμαϊκός και ο Μαλιακός αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα...

...«Η απαγόρευση της αλιείας γίνεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών. Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ενημερώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, τότε θα επιτραπεί και πάλι το ψάρεμα», επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Κόλουρης, αντινομάρχης Έβρου.
«Συνήθως το τοξικό φυτοπλαγκτόν αναπτύσσεται σε κλειστούς κόλπους ή όπου υπάρχουν μυδοκαλλιέργειες» αναφέρει η κ. Πόπη Πάγκου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Ο λόγος είναι ότι τα μύδια -και γενικά τα όστρακα- λειτουργούν σαν συσσωρευτές και απορροφούν εύκολα την ουσία που εκλύεται από τα τοξικά φύκια.
«Αυτού του είδους το φυτοπλαγκτόν υπάρχει παντού, σε όλες τις θάλασσες και σε όλο τον κόσμο. Απλώς, κάτω από ορισμένες συνθήκες πολλαπλασιάζεται και διαταράσσει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», τονίζει ο κ. Ευστάθιος Μπαλόπουλος, διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ. «Αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές με ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία και έχει μεταβάλει σημαντικά την τροφική αλυσίδα», λέει η κ. Πάγκου.
Το μεγάλο αίνιγμα
Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό του;
«Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί», εξηγεί ο κ. Μπαλόπουλος.
«Από το 1957 που το εντόπισαν για πρώτη φόρα στην Ιαπωνία, γίνονται συνεχώς μελέτες αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια», σημειώνει. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του τοξικού φυτοπλαγκτού.
Αυτοί είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και ο εμπλουτισμός του θαλασσινού νερού με άλατα -κυρίως άζωτο και φώσφορο- όταν πέφτουν στη θάλασσα αστικά αλλά και γεωργικά λύματα.
«Αυτό συνέβη στον Θερμαϊκό», λέει η κ. Πάγκου. «Η ρίψη των αστικών λυμάτων στον κόλπο άλλαξε την αναλογία των αλάτων και ευνόησε κάποια τοξικά είδη να αναπτυχθούν».
Επίσης, ένας επιπλέον παράγοντας, που αναφέρεται τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια βιβλιογραφία, είναι η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που προκαλεί.
Σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τις επιδράσεις που έχει το τοξικό φυτοπλαγκτόν στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Εξαρτάται από το είδος της τοξίνης», τονίζει η κ. Πάγκου. «Για παράδειγμα, στον Μαλιακό η ουσία που ανιχνεύθηκε ήταν ιχθυοτοξίνη, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο των ψαριών αλλά δεν επιδρά στον άνθρωπο. Βέβαια, υπάρχουν πολλές τοξίνες που είναι επικίνδυνες για την υγεία, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να τις αντιμετωπίσει. Τέτοιες είναι οι νευροτοξίνες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα και οι βιοτοξίνες τύπου ASP που έχουν ανιχνευτεί στο παρελθόν -σε μικρές συγκεντρώσεις- στην περιοχή της Πρέβεζας και έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αμνησίας. Στις λιγότερο επικίνδυνες τοξίνες κατατάσσεται η Dinophysis acuminata που έχει εντοπιστεί πολλές φορές στον Θερμαϊκό κόλπο και ευθύνεται για το διαρροϊκό σύνδρομο (διάρροια, ναυτία, εμετοί)», σημειώνει.
Τοξικά φύκια τύπου Dinophysis acuminata έχουν μολύνει τα μύδια του Θερμαϊκού πολλάκις, με αποτέλεσμα αρκετές μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή να κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου μειωθούν οι συγκεντρώσεις του τοξικού είδους τόσο στο θαλασσινό νερό όσο και στη σάρκα του μυδιού. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχείς μετρήσεις και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους υδατοκαλλιεργητές, αφού ο κίνδυνος δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Οι τοξίνες δεν ανιχνεύονται ούτε με την οσμή άλλα ούτε και με τη γεύση, με αποτέλεσμα ένα όστρακο ή ένα μαλάκι οπου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών να φτάσει εύκολα στο πιάτο μας - εάν δεν έχει περάσει τους σχετικούς ελέγχους.

Από LamiaNews

Πρωτοσέλιδο "Λαμιακού Τύπου"

Αναρτήθηκε από........ energoipoliteskv.blogspot.com