Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Άρθρο Παρέμβαση του βουλευτή κ. Σταϊκούρα για τη ΛΑΡΚΟ

Αναρτήθηκε από enegoipoliteskv.blogspot.com



Η ιστορική και στρατηγικά σημαντική για την Ελληνική βιομηχανία μεταλλευτική επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ έχει εισέλθει σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς ενδογενείς (παραγωγικές αδυναμίες και διαχειριστικές αστοχίες) και εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) παράγοντες συνετέλεσαν στη διόγκωση των χρονιζόντων προβλημάτων της επιχείρησης.
Προβλήματα τόσο σε οικονομικό (όπως καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας), όσο και σε λειτουργικό (όπως δείχνουν τα πρόσφατα τραγικά εργατικά δυστυχήματα) επίπεδο που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βιωσιμότητα...

... της επιχείρησης, παρά τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και την προώθηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων.
Το μέλλον όμως της επιχείρησης απαιτεί υπεύθυνες αλλαγές και δραστικές προσαρμογές με έγκαιρο προγραμματισμό, αποτελεσματικό σχεδιασμό, σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ενδιαφερόμενων μερών. Απαιτεί διορατικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όλες τις θέσεις απασχόλησης και την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση, με δεδομένη και την αδυναμία κεφαλαιακής ενίσχυσης της επιχείρησης από τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας, προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Από την εν λόγω διαδικασία το Δημόσιο, το οποίο και πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, οφείλει να εξασφαλίσει τη σύνταξη και εκπόνηση ενός δεσμευτικού, βιώσιμου, μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου από τον δυνητικό στρατηγικό επενδυτή, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.
Παράλληλα, και ανεξάρτητα από την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων, απαιτείται από την Πολιτεία η επισταμένη, συστηματική, ουσιαστική και πλήρης επανεξέταση των συνθηκών εργασίας, συντήρησης και ασφάλειας της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης, ώστε να διαμορφωθεί άμεσα ένα καλύτερο, σύγχρονο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζομένους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρώ σημαντική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, εκτιμώ ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα του Νομού μας.
Συνεπώς, διατηρώντας θέση και στάση ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και την εταιρεία, θέλω να υπογραμμίσω και να επαναλάβω, όπως έκανα και σε όλες τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την αμέριστη και σταθερή αρωγή μου σε πρωτοβουλίες και επιλογές που εγγυώνται τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την ευημερία των εργαζομένων της, την περιφερειακή ανάπτυξη και την πρόοδο της εθνικής οικονομίας.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών από τον βουλευτή κ. Ηλ. Καλλιώρα

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών, έκανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Καλλιώρας, μετά από γραπτά αιτήματα και αναφορές που έκαναν ομάδες καπνοπαραγωγών, στην οποία, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, απάντησε...

"Όπως είναι γνωστό, ο καπνός εντάχθηκε στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κατά το 2004 μαζί με το βαμβάκι και το ελαιόλαδο, τα λεγόμενα μεσογειακά προϊόντα, στην οποία προβλέπεται ότι από το 2010, το 50% των κονδυλίων των άμεσων ενισχύσεων που αφορούσαν τους καπνοπαραγωγούς, μεταφέρονται στο Β’ πυλώνα της ΚΑΠ για στοχευμένες δράσεις σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ των καπνοπαραγωγικών περιοχών.
Με τη μεταρρύθμιση του 2004 προβλεπόταν ότι τα ποσά που λαμβάνουν οι παραγωγοί από τις ενισχύσεις του καπνού παραμένουν ως είχαν στην ιστορική περίοδο 2000-2002 στο δημοσιονομικό φάκελο του τομέα. Μέχρι και το 2009, τα ποσά αυτά χορηγούνται στο σύνολό τους υπό μορφή Δικαιωμάτων Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης, ενώ προβλέπεται μείωσή τους κατά 50% (ήτοι 189 εκατομμύρια περίπου ευρώ) από το 2010 και μετά. Τα ποσά που περικόπτονται προβλέπεται να διατεθούν, μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέρ των καπνοπαραγωγικών περιοχών και υπέρ των καπνοκαλλιεργητών της ιστορικής και μόνο περιόδου (2000-2002).
Αυτή η μεταφορά των διατεθέντων υπέρ του καπνού κονδυλίων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα (από το 2010 και μετά), θα έχει ασφαλώς δυσμενείς επιπτώσεις στο άμεσο εισόδημα των παραπάνω συγκεκριμένων παραγωγών. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στη ρύθμιση αυτή και στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επανεξέταση (μέσω του «ελέγχου υγείας») της ΚΑΠ, έθεσε και διαπραγματεύθηκε επανειλημμένα, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, το θέμα της διατήρησης των κονδυλίων του καπνού στον Α’ πυλώνα.
Τελικά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε στις 20.11.08 τελική συμβιβαστική πρόταση για τον «Έλεγχο Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το θέμα του καπνού.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όπως συμπεριελήφθη στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, υπήρξε θετικό για τους καπνοπαραγωγούς της χώρας μας. Και τούτο διότι, μέχρι το 25% των μεταφερόμενων ποσών θα καταβάλλεται και πάλι άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, έστω και μέσα από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Β’ πυλώνα. Δηλαδή, ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς. Το δε υπόλοιπο 25%, θα αποδίδεται στους καπνοπαραγωγούς ή στις καπνοπαραγωγικές περιοχές μέσα από γενικότερες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη καταρτίσει τομεακό πρόγραμμα με 8 επιμέρους μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της κατάστασης των καπνοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων και αναμένεται με την οριστικοποίησή του να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Συνεπώς, καταβάλλεται πράγματι κάθε προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν τίθεται θέμα απώλειας των χρημάτων αυτών για τους (πρώην και νυν) καπνοπαραγωγούς. Αντιθέτως, αν αναγνωρίσουμε ότι η αγοραία τιμή του καπνού είναι πολύ χαμηλή, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η στροφή προς την αγροτική ανάπτυξη θα μπορέσει να βοηθήσει τους παραγωγούς να στραφούν προς πιο κερδοφόρες δραστηριότητες.
Θα πρέπει πάντως, να ληφθεί υπόψη ότι με την αποσύνδεση των ενισχύσεων από το παραγόμενο προϊόν, οι γεωργοί είναι ελεύθεροι να καλλιεργήσουν ότι επιθυμούν, μεγιστοποιώντας την πρόσοδό τους. Έτσι λοιπόν οι ενεργοί ή τέως καπνοπαραγωγοί θα στραφούν προς την αγορά για να βρουν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, είτε προέλθει από τον καπνό είτε από άλλα προϊόντα, έχοντας εξασφαλίσει την επιδότηση από τα δικαιώματα και έχοντας μια παλέτα αναπτυξιακών μέτρων σχεδιασμένων για την περιοχή τους, ώστε να στηριχθούν κατά τη μεταβατική περίοδο ενδεχόμενης αλλαγής στις αγροτικές τους δραστηριότητες.
Τέλος, για τον τομέα του καπνού, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, εάν τελικά ο καπνός δεν εντασσόταν στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ήταν προδιαγεγραμμένη η εξάλειψη της παρεχόμενης από την ΚΑΠ στήριξης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και ιδίως με την αντικαπνιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, με την υπαγωγή του καπνού στη μεταρρύθμιση, επιτεύχθηκε η διασφάλιση της συνολικής στήριξης του τομέα, τουλάχιστον έως το 2013.
Ας μη λησμονούμε δε, ότι ο καπνός μαζί με το βαμβάκι και το ελαιόλαδο αποτελούσαν το πακέτο των μεσογειακών προϊόντων στην ίδια διαπραγμάτευση. Αν κάποιος υπολογίσει το διακύβευμα εκείνης της διαπραγμάτευσης συνολικά και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι τελικώς η χώρα μας και ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί βγαίνουν ωφελημένοι από τη συνολική συμφωνία."

Να φύγουν τα γρι-γρι από τον Μαλιακό ζητάει ο νομάρχης Φθιώτιδας κ. Χειμάρας

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Με έγγραφο που απέστειλε ο νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Χειμάρας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη, ζητάει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αλιείας στο Βόρειο Ευβοϊκό και στο Μαλιακό κόλπο.
Με το έγγραφο αυτό...

...ο κ. Χειμάρας επισημαίνει το καθολικό αίτημα όλων των αλιευτικών συλλόγων και παράκτιων δήμων του νομού Φθιώτιδας για την απαγόρευση της αλιείας με Γρι-Γρι στον έξω Μαλιακό κόλπο.
Σε ότι αφορά την προστασία του ενάλιου πλούτου του Μαλιακού κόλπου και την ορθολογική διαχείρισή του, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πρόσληψης αλειοφυλάκων,
που πρώτη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας έχει από καιρού προτείνει.
Τέλος ο κ. Χειμάρας ζητά την ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας στο «Λιβάρι» του Μαλιακού κόλπου, πέρα από την επιβολή των διοικητικών προστίμων, αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι σπουδαίο θαλάσσιο οικοσύστημα που αποτελεί χώρο συγκέντρωσης γόνου ψαριών και ιχθυδίων.

Από LamiaNews

«Πάγωμα» πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους. Για ποσά έως 200.000 ευρώ

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Συνεχίζεται το μπαράζ ρουσφετιών από την κυβέρνηση καθώς σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε την αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες μέχρι τις 31/12/2009 και για ποσά έως 200.000 ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα κατατεθεί άμεσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια στη Βουλή.
Εκτός από τη συμφωνία για αναστολή των πλειστηριασμών συζητήθηκε και το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι περιορισμού των μεταχρονολογημένων επιταγών και παράλληλα να ληφθούν μέτρα προστασίας των επιχειρηματιών που λαμβάνουν επιταγές, οι οποίες τελικά βγαίνουν ακάλυπτες.

Αναρτήθηκε από kafeneio στις 2.9.09

Πρωτοσέλιδο "Λαμιακού Τύπου"

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com