Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σε Φιάσκο κατέληξαν οι μεθοδεύσεις του ΦΟΔΣΑ

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv Blogger





Σε Φιάσκο κατέληξαν οι μεθοδεύσεις του ΦΟΔΣΑ για την προώθηση κάποιων διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η ανάθεση της μελέτης από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ της Λοκρίδας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο φορέα ΦΟΔΣΑ της Λοκρίδας είναι 5 κατά της πρότασης του Προέδρου κ. Καράφλα και Δημάρχου Τιθορέας και 4 υπέρ της πρότασης. Αυτό προκύπτει διότι ο Δήμαρχος Αμφίκλειας αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν από τη λήψη της απόφασης στο συγκεκριμένο θέμα. Η αποχώρηση του σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας δεν τον κατατάσσει στους απόντες αλλά στους παρόντες. Η δε ψήφος του ήταν αρνητική στην εισήγηση. Επομένως έχουν ψηφίσει 5 κατά της εισήγησης. Βέβαια ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Καράφλας προτίμησε να μην ανακοινώσει τέτοιο αποτέλεσμα πιστεύοντας ότι μέσα από το 4-4 και την ψήφο προέδρου δικαιολογείται η δήλωση πως ‘’ Ενεκρίθη η πρόταση με οριακή πλειοψηφία ‘’, όπως πραγματικά δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης. Βλέπετε ο άνθρωπος δεν γνώριζε για την ρύθμιση του καταστατικού στην οποία δεν προβλέπεται να είναι ισχυρή η ψήφος του προέδρου (δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι μας διοικούν). Αιχμές για την κομματικοποίηση στην διαδικασία του ΧΥΤΑ Λοκρίδας άφησε ο Δήμαρχος καμένων Βούρλων κ. Αντωνίου φωτογραφίζοντας το Δήμαρχο Αταλάντης. Θέτοντας διλλήματα για το ΦΟΔΣΑ του τύπου ‘’ ενότητα ή διάλυση’’. Υποδεικνύοντας ως πρότυπο την δική του υπερκομματική στάση, που όλως τυχαίως, υποστηρίζει τον κ.Σκλιά και την Νέα Δημοκρατία. Ο δε Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ψαθάς επέλεξε για τον ΧΥΤΥ Λοκρίδας άλλη στάση !!!! Ούτε ‘’ΟΧΙ’’ για να μην στεναχωρήσει τον κ. Σκλιά και το ΠΑΣΟΚ !!! Ούτε ‘’ΝΑΙ’’ μήπως και εξεγερθούν οι ψηφοφόροι του !!! Έμεινα σε ένα νεφέλωμα , μεταξύ της άρνησης και της κατάφασης.

Την Τετάρτη 7 Ώρα το απόγευμα γίνονται τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας των Καμένων Βούρλων

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv Blogger




Στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης θα κόψει την κορδέλα ο Υπουργός υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων θεμελιώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2008 και ήδη το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μετακίνηση διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο πυρετωδώς ασχολείται με την προετοιμασία των χώρων έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την τελετή των εγκαινίων.

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προσελήνωση, φιλοδοξίες για νέο "γιγάντιο άλμα"

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv Blogger




Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προσσελήνωση, φιλοδοξίες για νέο «γιγάντιο άλμα»

Associated Press
Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα
Αθήνα


Τέσσερις δεκαετίες συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου από την ημέρα που ο Νιλ Αρμστρονγκ άφηνε την πρώτη ανθρώπινη πατημασιά στη Σελήνη, στέλνοντας κύματα εθνικής περηφάνιας στην Αμερική και ρίγη παγωμένης απογοήτευσης στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo ολοκληρώθηκε το 1972 και τις δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα το φεγγάρι φαινόταν να έχει χάσει την ψυχροπολεμική γοητεία του -τα απεριόριστα κονδύλια για πυραυλικές και επανδρωμένες αποστολές στέρεψαν και έδωσαν τη θέση τους σε οικονομικότερα προγράμματα ρομποτικής εξερεύνησης.

Τώρα, σαράντα χρόνια μετά, η Σελήνη ανακτά τη σαγήνη της και προσελκύει περισσότερους επίδοξους μνηστήρες:

Η NASA σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σελήνη με το νέο σκάφος Orion το 2020 και να κατασκευάσει μόνιμη βάση γύρω στο 2024. Το κόστος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.
Η Κίνα, που πραγματοποίησε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά το 2003, σχεδιάζει την πρώτη μη επανδρωμένη προσσελήνωση για το 2020 και επανδρωμένη προσελήνωση το 2024.
Η Ινδία προγραμματίζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα για το 2015 με την προοπτική να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη μετά το 2020
Η Ρωσία έχει σχέδια μόνο για ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη το διάστημα 2012-2015, οπότε θα αρχίζει την κατασκευή μιας πλήρους ρομποτικής σεληνιακής βάσης
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα αναπτύξει το δικό του διαστημικό όχημα για μεταφορά αστροναυτών, θα μπορούσε όμως να συμμετάσχει σε αποστολές των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Σελήνη
Σε μια νέα ασιατική κούρσα από τη Γη στη Σελήνη, Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία πραγματοποίησαν μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη τη διετία 2007-2008 (στην ένθετη αριστερά, η Γη ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα της Σελήνης σε εικόνα που μετέδωσε η ιαπωνική αποστολή Καγκούια).

Επανδρωμένη αποστολή στον Αρη δεν αναμένεται πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με διεθνή συνεργασία λόγω του αστρονομικού κόστους, που εκτιμάται στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έπος του Απόλλωνα

Ο στόχος της αποστολής ανθρώπων στη Σελήνη τέθηκε από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι σε μια ιστορική ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου στις 25 Μαΐου 1962.

Ο Κένεντι δολοφονήθηκε έξι χρόνια πριν από την εκτόξευση του Apollo 11 στις 16 Ιουλίου 1969.

Τέσσερις ημέρες μετά την αναχώρηση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, η σεληνάκατος Eagle (ένθετη δεξιά)) αποσυνδέθηκε από τη Μονάδα Ελέγχου που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και έφερε στο έδαφος του δορυφόρου τους Νιλ Αρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν.

Ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος που πάτησε το ξένο έδαφος και είπε την ιστορική φράση: «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Οι δύο αστροναύτες πέρασαν μόνο λίγες ώρες στη σεληνιακή επιφάνεια, αναπηδώντας συνεχώς με εξωπραγματικό τρόπο λόγω της χαμηλής βαρύτητας, έξι φορές ασθενέστερη από ό,τι στη Γη.

Αναχώρησαν στις 21 Ιουλίου για να συναντήσουν τον πιλότο της Μονάδας Ελέγχου Μάικλ Κόλινς που τους περίμενε σε σεληνιακή τροχιά.

Αφησαν πίσω τους στο φεγγάρι επιστημονικό εξοπλισμό, την αμερικανική σημαία (η οποία έπεσε λόγω των αερίων της πυροδότησης κατά την αναχώρηση της αποστολής), μια κονκάρδα του Apollo 1, και μια πλάκα που γράφει:

Εδώ άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969 μ.Χ. Ερχόμαστε εν ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα.

Αφησαν επίσης ένα δίσκο από πυρίτιο με δηλώσεις τριών αμερικανών προέδρων και ηγετών από 73 χώρες, καθώς και ένα χρυσό κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρήνης (ένθετη αριστερά)

Συνολικά 12 Αμερικανοί πάτησαν στο φεγγάρι μέχρι την τελευταία επανδρωμένη αποστολή, το Apollo 17, το 1972.

Από τον Απόλλωνα στον Ωρίωνα

To αμερικανικό Κογκρέσο έχει αποφασίσει να αποσύρει τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία το 2010, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της NASA και επιστροφής στη Σελήνη ανακοινώθηκαν από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2004.

Το νέο σκάφος, Orion, δεν θα είναι έτοιμο για επανδρωμένες αποστολές πριν από το 2015 το νωρίτερο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να βασίζονται στα ρωσικά Soyuz για την αποστολή των αστροναυτών τους στον ISS.

Το Orion, μια κωνική κάψουλα χωρητικότητας έως έξι ατόμων, θα είναι το όχημα όχι μόνο για αποστολές σε γήινη τροχιά αλλά και για ταξίδια μέχρι τη Σελήνη και τον Αρη (δεξιά, μοντέλο επίδειξης σε πλήρες μέγεθος)

Ο σχεδιασμός του απομακρύνεται από τη λογική του διαστημικού λεωφορείου και παραπέμπει περισσότερο στις κάψουλες της αποστολές Apollo.

Η κάψουλα θα εκτοξεύεται τοποθετημένη στην κορυφή του ισχυρού πυραύλου Ares 1, o οποίος επίσης θυμίζει τους γιγάντιους Saturn των αποστολών Apollo. Για τις αποστολές στη Σελήνη ή τον Αρη, το σκέλος προσεδάφισης θα εκτοξεύεται με έναν δεύτερο πύραυλο, τον Ares 2.

Newsroom ΔΟΛ

Αλλάζει "Θεραπεία" στη γρίπη

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv Blogger






Τα «μοντέλα» αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου εξετάζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας.

Το επιτελείο επιστημόνων αξιολογούν κυρίως τη στάση που τηρούν οι αρχές της Αυστραλίας, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα να λάβουν αντίστοιχα μέτρα τον χειμώνα. Σε αναμονή του δεύτερου κύματος, οι ειδικοί κάνουν πλέον οικονομία δυνάμεων και σταθμίζουν τη στάση τους σε κάθε περιστατικό ξεχωριστά, ανάλογα με τη βαρύτητά του.

Η Ελλάδα έχει πάρει και την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αλλαγή της στρατηγικής της. Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ καλούν τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών να περάσουν από το στάδιο της καθημερινής καταγραφής των μεμονωμένων περιστατικών στο στάδιο της προστασίας και στην επιτήρηση της παθογονικότητας του ιού Α (Η1Ν1).


Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων δήλωσαν χθες ότι δεν ανησυχούν για τυχόν έλλειψη εμβολίων κατά της νέας γρίπης, αλλά για επανεμφάνισή της το φθινόπωρο
Η αλλαγή της στάσης υπαγορεύτηκε από τη ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης. Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 450 κρούσματα, από τα οποία το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

Η επιτήρηση της επιδημίας εστιάζεται σε ειδικούς χώρους, όπως οι κατασκηνώσεις, στις οποίες έρχονται και παιδιά από το εξωτερικό.

Η στάση που τηρείται πλέον από το υπουργείο Υγείας εστιάζεται στα εξής σημεία: στην κλινική και εργαστηριακή αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών. Οι επιστήμονες λαμβάνουν τακτικά δείγματα, προκειμένου να παρακολουθούν εάν έχει αλλάξει η παθογονικότητα του ιού.

Τα αντι-ιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται προσεκτικά και όπου απαιτείται, ενώ η βασική οδηγία που δίνεται στους νοσούντες είναι να παραμένουν στο σπίτι και να μην κυκλοφορούν, προκειμένου να μη διασπείρουν τον ιό.

Το επόμενο στάδιο είναι να οργανωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, στις οποίες ανήκει το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων και οι χρονίως πάσχοντες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το εμβόλιο κατά του νέου ιού της γρίπης δεν αναμένεται να βρίσκεται στη χώρα μας πριν από τον Δεκέμβριο. Από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι παρτίδες του θα φτάσουν στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Οι υπεύθυνοι επικαλούνται τα προσύμφωνα που έχουν υπογράψει με τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σε καραντίνα έχουν τεθεί περισσότεροι από 100 Αμερικανοί και Βρετανοί μαθητές στην Κίνα, οι οποίοι διαγνώστηκαν με τον ιό Η1Ν1. Τα παιδιά, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες τουρίστες που έχει θέσει σε καραντίνα το Πεκίνο από το ξέσπασμα της νέας γρίπης, βρίσκονταν εκεί για εκπαιδευτική εκδρομή.

Εν τω μεταξύ σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε η Αργεντινή, αφότου εντοπίστηκε κρούσμα του ιού Η1Ν1 σε εκτροφείο χοίρων στην περιοχή του Μπουένος Αϊρες, το δεύτερο του είδους στη χώρα, η οποία μάλιστα έχει θρηνήσει 137 θύματα.

Την ώρα που η πρωτοφανής ταχύτητα εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σταματήσει να μετρά μεμονωμένα κρούσματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που δείχνει ότι μόνο οι Κινέζοι (το 64%), οι Βολιβιανοί (59%), οι Αργεντινοί (41%) και οι Γάλλοι (40%) ανησυχούν για τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 19 χώρες και δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», κατά μέσο όρο μόνο το 28% των κατοίκων αυτών των χωρών πιστεύουν ότι το θέμα «τους αφορά άμεσα».

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων δήλωσαν χθες ότι δεν ανησυχούν για τυχόν έλλειψη εμβολίων κατά της νέας γρίπης, αλλά για επανεμφάνισή της το φθινόπωρο. Για καταστροφολογία κατηγορήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φροντίδας Νεογνών της Βρετανίας, επειδή συμβούλευε τις γυναίκες να μη μείνουν έγκυες μέχρι να περάσει η γρίπη.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ



ΑΝΘΙΜΟΣ
Αφορίζει σενάρια με τη Θεία Κοινωνία

Σχέδιο απίστων, με σκοπό να μειώσουν στη συνείδηση των χριστιανών την πίστη τους στα ιερά μυστήρια, «βλέπει» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος πίσω από τις ανησυχίες που διατυπώνονται για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης στις εκκλησίες, μέσω της Θείας Κοινωνίας. Ωστόσο, κάλεσε όσους πιστούς έχουν νοσήσει, να απέχουν από το εκκλησίασμα για μία ή δύο Κυριακές, μέχρι να θεραπευτούν.

«Είναι δεδομένο πόρισμα της επιστήμης ότι ο άρτος και ο οίνος που χρησιμοποιούνται για τη Θεία Κοινωνία είναι δύο προϊόντα στα οποία δεν μπορεί να επιζήσει κανένα μικρόβιο γρίπης. Δεν μπορούν να ζήσουν ούτε στο ψωμί, ούτε στο κρασί, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι σώμα και αίμα Κυρίου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας», είπε στο χθεσινό του κήρυγμα στον Ι.Ν. Ιωάννου Χρυσοστόμου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ανθιμος διερωτήθηκε γιατί κανένας δεν ανησύχησε για άλλους χώρους συνάθροισης ανθρώπων, όπως τα γήπεδα, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, παρά μόνο για την εκκλησία.

«Η εκκλησία σας επείραξε, για μια φορά την εβδομάδα που θα πάνε οι άνθρωποι εκουσίως και με την πίστη για να λατρέψουν τον Θεό και ενδεχομένως να κοινωνήσουν; Τι σας ενοχλεί; Γιατί τόσο ενδιαφέρον;», διερωτήθηκε.

Εν όψει, πάντως, των επαφών της Ιεράς Συνόδου με το υπουργείο Υγείας, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους χριστιανούς ως ποιμαντορική μέριμνα, όπως είπε. «Οσοι προσεβλήθητε από το μικρόβιο της γρίπης, για μια-δυο Κυριακές, ώσπου να θεραπευτείτε, μείνετε στο σπίτι σας, μην έρχεστε εδώ».

Από ethnos.gr

Πρωτοσέλιδο "σέντρας"

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv blogger