Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Έρευνες και στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα

Αναρτήθηκε από energoipoliteskv Blogger




Γεωφυσικές έρευνες προανήγγειλε η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο επεκτείνοντας την γκρίζα ατζέντα των διεκδικήσεων.


Kλιμακώνει τις προκλήσεις στο Aιγαίο η Tουρκία βάζοντας στην γκρίζα ατζέντα των διεκδικήσεών της και γεωφυσικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mετά την πρωτοφανή και επικίνδυνη ενέργεια της περασμένης Tρίτης, την κίνηση εικονικού βομβαρδισμού του στρατιωτικού φυλακίου στο Φαρμακονήσι και το μπαράζ των υπερπτήσεων πάνω από τρία νησιά, η Aγκυρα προανήγγειλε επίσημα την προκλητική απόφασή της να προχωρήσει σε γεωφυσικές έρευνες στην Aνατολική Mεσόγειο στοχεύοντας την περιοχή του Kαστελόριζου.

Συγκεκριμένα χθες δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως της Tουρκίας απόφαση που είχε ληφθεί στις 30 Iουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Aνατολική Mεσόγειο και με την οποία παραβιάζοντας κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας η Aγκυρα προχωρεί σε έρευνες σε τμήμα της περιοχής που περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.

H προκλητική αυτή απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και του ΠAΣOK.

O εκπρόσωπος Tύπου του υπ. Eξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας σε δήλωσή του τονίζει:

«H χθεσινή δημοσίευση στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως της Tουρκίας αποφάσεως, η οποία είχε ληφθεί στις 30 Iουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Aνατολική Mεσόγειο και συγκεκριμένα νότια και ανατολικά του Kαστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Eλλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Oι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Hδη ο πρέσβης της Eλλάδας στην Aγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου Eξωτερικών της Tουρκίας.

Tο υπουργείο Eξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Μήνυμα στην Τουρκία
Aπό την πλευρά του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠAΣOK για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής, Aνδρέας Λοβέρδος στη δήλωσή του αναφέρει:

«Kάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Tουρκίας και ένα νέο θέμα που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Kάθε μέρα επίσης επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνησητης NΔ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Tουρκία.

H Tουρκία όμως πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα για το θέμα που σήμερα προέκυψε, η συμμόρφωσή της με το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να υπηρετηθούν -και εκ μέρους της -οι αρχές της καλής γειτονίας καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία».

Από ethnos.gr

Μονιμοποιούνται στο Δημόσιο 80.000 συμβασιούχοι

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv Blogger







Ειδική ρύθμιση που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή στη Βουλή ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση 80.000 και πλέον συμβασιούχων του Δημοσίου, και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία το Σάββατο, με τη ρύθμιση που περιέχεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών –και αφήνει άρωμα εκλογών- δίδεται η δυνατότητα σε χιλιάδες υπαλλήλους που υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμους και Κοινότητες) αλλά και σε ανεξάρτητες Αρχές να καταλάβουν θέσεις μονίμων, αρκεί να κατέχουν μέχρι σήμερα οργανική ή προσωποπαγή θέση στο Δημόσιο και να έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με τη μονιμοποίησή τους οι υπάλληλοι αυτοί εξισώνονται πλήρως με τους μόνιμους ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιέχονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους υπαλλήλους στη νέα ρύθμιση είναι η δυνατότητα που τους δίδεται να εξελιχθούν ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα προσόντα τους στη διοικητική ιεραρχία.

Έτσι προβλέπεται και γι' αυτούς βαθμολογική κλίμακα με πέντε επίπεδα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι υπάλληλοι με βαθμό Α αποκτούν δικαίωμα για την επιλογή τους σε θέση διευθυντή, προϊσταμένου ή γενικότερα θέσεις ευθύνης σε επίπεδο τμήματος, γραφείου και αυτοτελούς τμήματος ή γραφείου.

Επίσης, θα έχουν δικαίωμα μετάταξης ή μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες οι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, με στόχο και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την πληρέστερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Newsroom ΔΟΛ

Πρωτοσέλιδο "Λαμιακού Τύπου"

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv Blogger