Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

" Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος "

Αναρτήθηκε από... energoipoliteskv Blogger





Συνεργασία του Κ. Καραμανλή με την ηγεσία υπουργείου Οικονομίας

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στην πλατεία Συντάγματος με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας.

"Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος" αναγνώρισε ο κ. Καραμανλής.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των όσων γίνονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επισήμανε ότι η κρίση έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ότι η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του μόνο φέτος θα χρειαστούν 12 δισ. ευρώ.

Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και η ανεργία θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

"Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και έδωσε σαφείς οδηγίες για να εξαντληθούν οι ποινές σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο των δαπανών, επισήμανε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές και εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο νέο μισθολόγιο των νεοπροσλαμβανομένων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, στον έλεγχο των φαρμάκων κλπ.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το Γ' ΚΠΣ και ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) έχει ήδη προκηρυχθεί πάνω από το 50% των έργων, ενώ αναφερόμενος στις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των πρώτων έργων και ότι από τώρα και στο εξής κάθε μήνας που περνά θα προκηρύσσεται και ένα νέο έργο.

"Ζήτησα ακόμη μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών, να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από www.skai.gr

Πυρά κατά της "Τακτοποίησης" των Ημιυπαίθριων

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv Blogger




ΑΘΗΝΑ 09/07/2009


"Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής, συνιστά κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η τροπολογία του, που υπερψηφίστηκε, στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Πυρά από την αντιπολίτευση.

"Στη νομοθεσία δεν υπάρχει η λέξη "τακτοποίηση", αλλά τη νομοθετούμε τώρα. Η αλλαγή χρήσης, επιτρέπεται σε νόμιμα δομημένους χώρους. Γι’ αυτό το λόγο, δεν δέχομαι να ενταχθούν στη διάταξη αυτή, οι σοφίτες και τα πατάρια στα καταστήματα, διότι είναι επιφάνειες, που δεν έχουν οικοδομική άδεια" είπε ο κ. Σουφλιάς.

"Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου" πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σπηλιόπουλος, υποστήριξε πως με την τροπολογία "θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους".

"Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ’ το ΣτΕ, η αντίδρασή Σουφλιά ήταν έντονη: "Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους.

"Εγώ δεν έφερα αποσπασματικά την τροπολογία αυτή. Είχα δεσμευτεί στους δημοσιογράφους εδώ και ένα εξάμηνο", απάντησε ο κ. Σουφλιάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως "οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία".

"Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα", παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το "αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;".

Από www.nooz.gr

" Θησέας " Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης "

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv Blogger






Από....thiseas.ypes.gr

Συνάντηση μελών της κίνησης ΜΑΛΙΑΚΟΣ - SOS με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας, κ. Σκλιά

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv Blogger






ΜΑΛΙΑΚΟΣ-SOS
Δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου, συνάντηση μελών της Κίνησης Πολιτών “ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS” με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ύστερα από αίτημα της Κίνησης. Από μέρους των εκπροσώπων της Κίνησης τέθηκαν τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών, της διαχείρισης των σκουπιδιών, της προσβασιμότητας στις ακτές του Μαλιακού και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής NATURA 2000 της Κοιλάδας Σπερχειού - Μαλιακού
Οι απαντήσεις του κ Γενικού Γραμματέα συνοψίζονται στα παρακάτω:
1. Για τους Βιολογικούς
Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους δήμους, που δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων κατασκευής βιολογικών και δικτύων αποχέτευσης αστικών λυμάτων. Η ευθύνη της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», το οποίο είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα, υπάρχουν χρήματα και για δίκτυα αποχέτευσης και για βιολογικούς και έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις ένταξης της κάθε περίπτωσης, του κάθε οικισμού μεγαλύτερου των 2000 κατοίκων και όχι μόνο. Τα χρήματα λοιπόν υπάρχουν, η προκήρυξη έχει γίνει, το ερώτημα είναι γιατί δεν προχωρούν οι δήμοι;
Για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας ο κ Γενικός είπε ότι είναι απαραίτητη, προσπαθούμε να την εντάξουμε στο Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Θα γίνει…
2. Για τους ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ
Η Περιφέρεια, είπε ο κ Γενικός, επιμένει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει τρεις ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα. Στο Δομοκό λειτουργεί άψογα. Ας αποφασίσουν οι άλλοι δήμοι τι θέλουν. Δυστυχώς είναι κάποιοι οι οποίοι, για τους ίδιους πάντα λόγους, αντιδρούν μόνιμα. Προτιμούν τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ από τους οργανωμένους ΧΥΤΑ; Τα χρήματα και για τους ΧΥΤΑ υπάρχουν και μπορούμε άμεσα να τα αξιοποιήσουμε.
3. Για την προσβασιμότητα στις ακτές
Είναι θέμα του δήμου της κάθε περιοχής, να απαιτήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας. Εμείς από κει και πέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με το νόμο. Εσείς κάνετε μας καταγγελίες.
4. Για τον Φορέα Διαχείρισης περιοχής NATURA
Είναι στα σχέδιά μας, υπάρχει μια καθυστέρηση

Από τη μεριά μας τονίσαμε στον Γενικό Γραμματέα ότι εμείς ως ενεργοί πολίτες, οι Κινήσεις Πολιτών, κρίνουμε τις ευθύνες της πολιτείας και της Περιφέρειας από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι βιολογικοί δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν σωστά, ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν πολλές παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές, ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και οι προστατευόμενες περιοχές δεν προστατεύονται.

Σε ότι αφορά τους βιολογικούς, επιμείναμε στην καλύτερη συνεργασία της Περιφέρειας με τις δημοτικές αρχές προκειμένου να βοηθηθούν στην εξασφάλιση των μελετών και την ένταξής τους στο Πρόγραμμα πριν εξαντληθούν τα χρήματα. Η Περιφέρεια βέβαια έχει την ευθύνη εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, της 2000/60 και υπάρχουν και οι αρμοδιότητες στις διευθύνσεις Υδάτων και Χωροταξίας – Περιβάλλοντος, που πρέπει να ασκήσουν τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση και να επιβάλουν το νόμο σε συνεργασία και με τις κεντρικές Υπηρεσίες. Τονίσαμε ότι μας ενδιαφέρει η πρόληψη και η εξασφάλιση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά τους ΧΥΤΑ, τονίσαμε ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη στην πολιτεία για την καθυστέρηση της ανακύκλωσης και ότι σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη η καχυποψία των πολιτών. Είπαμε ότι μπορεί η Περιφέρεια να αναθεωρήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να πάει σε ένα ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια ή το πολύ σε ένα ΧΥΤΑ σε κάθε νομό και να προχωρήσουν έτσι άμεσα οι διαδικασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι στην μείωση, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων στα πλαίσια μιας σωστής διαχείρισης και λειτουργίας του συστήματος. Τονίσαμε τις ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά την παράλληλη μεθόδευση κατασκευής εργοστασίου καύσης στη Θήβα, η οποία υπονομεύει έμμεσα την ανακύκλωση και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Δικαιολογητικά για τα Καταστήματα Καπνιζόντων

Αναρτήθηκε από ...energoipoliteskv Blogger





Ανακοίνωση για δικαιολογητικά έκδοσης άδειας, με την οποία τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) συνολικού εμβαδού έως 70 τ.μ. θα χαρακτηριστούν αποκλειστικά για καπνίζοντες ή όχι, εξέδωσε ο Δήμος Πειραιά και μάλλον τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι τα ίδια για όλη την Ελλάδα. Να τονίσουμε όμως ότι για τη Λαμία, αρμόδιος είναι ο δήμος της Λαμίας και προφανώς αυτός καθορίζει το τι θέλει για την περιοχή αν και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας, κάποια σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται, για την έκδοση-χορήγηση της άδειας οι ιδιοκτήτες ή οι κατά Νόμο εκπρόσωποι των ανωτέρω καταστημάτων, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση.
2. Φωτοαντίγραφο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος.
3. Μισθωτήριο ή άλλο ισοδύναμο δικαιολογητικό, όπου αναφέρεται το εμβαδόν του συνολικού χώρου.
4. Βεβαίωση από τον υπεύθυνο μηχανικό για την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, ότι πληρούνται οι προδιαγραφές της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται παρακάτω.
5. Όποια δικαιολογητικά ζητηθούν από την αρμόδια υπηρεσία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ Κ.Υ.Ε. ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΕΩΣ 70 τ.μ.
1. Προσαγωγή αέρα περιβάλλοντος μέσω κεντρικής κλιματιστικής μονάδας (ΚΚΜ). Απόρριψη αέρα με ανεμιστήρα στο περιβάλλον.
2. Ο προσαγόμενος αέρας στο χώρο θα υφίσταται στην ΚΚΜ κατάλληλη επεξεργασία καθαρισμού καθώς και ρύθμισης των θερμοκρασιακών συνθηκών του ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου.
3. Η προσαγωγή του αέρα θα γίνεται μέσω συστήματος αεραγωγών και στομίων τοίχου ή οροφής και η απαγωγή (και στη συνέχεια η απόρριψη) αποκλειστικά μέσω στομίων οροφής.
4. Για τον απολογισμό των μεγεθών των απαιτούμενων μηχανημάτων και του συστήματος αεραγωγών θα λαμβάνεται:
α. Προσαγόμενος αέρας ίσος με το 90% του απαγόμενου,
β. Παροχή αέρα περιβάλλοντος στο χώρο 70 (m3/h) άτομο,
γ. Πυκνότητα ατόμων στο χώρο 1,2 άτομα / m2 για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 0,6 άτομα / m2 για εργασιακούς χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
5. Όποια δικαιολογητικά ζητηθούν από την υπηρεσία.
6. Οι πιο πάνω οδηγίες αποτελούν τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα χαρακτηριστούν αποκλειστικά για καπνίζοντες.

Από LamiaNews

Πρωτοσέλιδο "Λαμιακού Τύπου"

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv Blogger